The Tales of Beedle the Bard..

30Dec08

the tales of beedle the bard

Yang pastinya korang pernah mendengar nama J.K. Rowling.. Seorang penulis novel kanak2 yang terkenal dengan siri Harry Potter – nya.. Kali ini dia telah keluarkan satu lagi buku yang bertajuk The Tales of Beedle the Bard.. Buku ini adalah spin-off daripada siri Harry Potter and the Deathly Hallow.. Di mana Professor Albus Dumbledore telah memberikan buku ini kepada Hermione Granger sebagai panduan untuk menewaskan Voldermort.. Hoh..?! Pening..??!!

Senang citer buku ini adalah buku Fairy Tales bagi dunia ahli sihir.. Alaaa cam dogeng mother goose story tu.. Yang Cinderella, Snow White, Repunzel.. Tapi ni fairy tales untuk dunia ahli sihir.. Di dalam buku ni ada 5 cerita..

  1. The Wizard and the Hopping Pot
  2. The Fountain of Fair Fortune
  3. The Warlock’s Hairy Heart
  4. Babbity Rabiity and Her Cackling Stump
  5. The Tale of the Three Brothers

Mengapa aku highlightkan cerita ke-5 itu..?? Sebab cerita itu memainkan peranan penting dalam siri Harry Potter di mana di dalam kisah itu terdapat cerita mengenai 3 org adik beradik yang mendapat barang daripada ‘the Death’.. Barang² itu adalah the Elders Wand, the Sorcerers Stone dan juga the Invisibility Cloak.. Bagi sesiapa yang menguasai ketiga-tiga barang ini, dia akan dikenali sebagai Master of Death..

Ok.. Peminat Harry Potter pasti tahu yang Harry ada mewarisi Invisibily Cloak dari ayahnya dan Sorcerers Stone pula telah dimusnahkan oleh Sir Nicholas Flamel dalam siri Harry Potter and the Philosopher’s Stone.. Tapi dimanakan the Elders Wand..?? Haaaaa… Nak tahu.. Sila baca buku Harry Potter ye.. Aku malas nak citer dah.. Korang pun pasti rasa bosan.. Amendalah aku mepek ni..

~ Tengok trailer Harry Potter and the Half-Blood Prince membuatkan aku nak baca balik buku tu..
~~ Harry Potter and the Half-Blood Prince ditayangkan pada July 2009.. (DARN!!)
~~~ Aku telah pun habis membaca buku The Tales of Beedle the Bard itu.. 

Advertisements


13 Responses to “The Tales of Beedle the Bard..”

  1. Woh! siap buku dongeng lak.. dah macam betol je…

  2. 2 sakinah

    wahhh nak baceee
    tima kasih enchik nikillas!

  3. 3 kuropii

    mau!!ko ade ke??
    nk pinjam~~~
    wooottt..ade salji la….

  4. fishball : itu la.. siap ngan buku2 dongeng plak.. Nanti nak cari buku lain plak.. ngiahahah..

    sakinah : nak bace gak ke..?? eh.. tetibe berterima kasih ni kenape..??

    kuro : ade.. ko nak pinjam ke..?? buku dia kecik je.. x besar pun.. Ohohoho.. Pinjam boleh.. buat harta xleh.. hahaha..

  5. i am never such a big fan of rowling’s writing as i never knew why but the story is not that captivating to hold my attention.

    perhaps the earlier potter’s series are a tad too childish for me.

    but then again i kind of love the potter’s series after a friend urged me to read ‘prisoner of azkaban’. strangely enough… the writing in that novel (and those after that) seems more mature and dark, and i like it.

    its sad to know that she decides to stop the series right when it is at the top of its popularity.

    anyway, i have know about the spin-off a couple of weeks before but haven’t got the mood to pick it up yet. maybe right after the movie remake is about to be release i might have read it, for the sake of knowing the plot better.

    haha.. o_O

  6. x pernah baca buku harry potter.. just tgk muvi dia jer..

  7. wargh…
    rindu sama citer repunzel
    dulu2…
    selalu sy bace

  8. weh pesal ada ‘snowing’ kt sini???

  9. shandye : dulu aku pun bukan such a big fan of harry potter.. tapi bila citer tu masuk panggung dan one of my friend kat skolah rekemenkan aku baca buku tu lalu aku mula rasa terpikat dengan buku tu.. Plot jalan citer masih sama tapi lain dari dalam buku.. banyak adegan yang telah di buang.. Tapi aku rasa baca buku lebih seronok kerana dapat mengimaginasikan apa yang berlaku dalam buku tu.. Hurmm…

    smaelz : buku ni buku untuk kanak².. dan aku mula baca buku time time aku form 3.. Tgk muvi dia pun best.. X sabar menunggu bulan july 2009 nanti.. haish…

    loque : wahaha.. repunzel..??!! cuti dulu aku ada tgk citer barbie as the repunzel.. Tadaaaa..

    humbleandmodest : entah.. tetibe je kan ada salji.. wiwit2..

  10. 10 kuropii

    nk pinjam~~buku harry potter len ko ade bw sini x??nk pinjam gak??*baru nk bace..tsk3

  11. ermmm x mintak baca novel english!!novel mlayu je ak layan..haha

  12. weh nak pinjam buku ni.. aku malas gler nak bace Twillight series ni.. yg first pun xabes2.. haha.. aku baru lepas bace buku menarik teramat; The White Tiger.. nnt aku buat review sket kat blog aku. hehe

  13. ohhh saya adik beradik GILAAA dengan harry potter series..
    x sabar tunggu movie july 2009 nanti. tapi mmg baca buku lagi best sebab lagi detail n adventure gila utk bayangkan semua watak dan situasi yg rowling citer tuu..=)
    huhu x penah pasan lak buku nihh..kena carik nih!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: