Reveal of Nimbus R100..

27Nov08

27-11-08_2229

Well.. Aku masih berada di USM sedangkan ramai bebudak USM dah balik ke rumah untuk berpoya².. Yerp.. Sebab aku berasa di USM adalah untuk menghadiri kursus semester break training @ Cedec.. Dan hari ini adalah hari terakhir untuk Bahagian 1 – Reveal of Nimbus R100.. Eh.. Bukan penyapu terbang Nimbus 2000 Harry Potter ye.. Nimbus ni adalah software yang memudahkan kita untuk buat coding Verilog dan HDL.. Hanya buat flow chart sahaja.. Then dia akan generate Verilog dan HDL code untuk kita..

Day 1 of Training…

Belajar camne nak guna VMware.. Well bagi sape x tahu, VMware ni guna untuk load OS lain dalam windows.. Oleh kerana Nimbus perlu di run dalam Linux, so terpaksa guna VMware untuk load Red Hat.. So.. After that.. Belajar cara nak guna Nimbus R100.. Ikut manual yang dia bagi.. Hoh.. X susah sangat pun.. Kan Hadi kan.. Haha..

Day 2 of Training..

Hari kedua kami guna Nimbus untuk buat counter dan timer.. Hah.. cam biasa.. x familiar sangat ngan menda alah tu.. Pastu bila lama² dah godek.. Hah..!! Dapat buat dari counter ngan timer.. Hehe..

Day 3 of Training..

Hari ketiga kami guna Nimbus untuk buat addition ngan subtraction plak.. Heh.. Kami dibahagi kepada dua group.. Satu group wat Addition.. Satu group wat subtraction.. Tapi nak cakap dah mantap.. Semua buat Addtion dan Substraction.. Siap tambah buat Multpication lagi.. Petangnye kena present kami nye flow chart.. Yosh..!!

Day 4 of Training..

Eheh.. Last day ni kami belajar nak guna Xilinx ISE.. X susah sangat pun.. Boleh tahan la.. Tapi kena ikur step² yang perlu diikut.. Kalo x ikut step mmg x jadik la.. Xilinx ni gunanya nak implement verilog atau HDL code yang kita dah buat ke dalam FPGA.. Hehehe.. Ptgnye plak.. Buat depa buat demonstrasi nak implement code tu ke dalam device.. Wah.. Kagum seh..

Well.. Training ni ada 3 bahagian.. Aku amik dua bahagian je.. Esok start Bahagian 2 – PSoc.. Tapi aku nak balik kampung.. So.. Tunggu 16 Disember ni plak.. Aku datang balik USM untuk Bahagian 3 – Linux OSx..

OK.. Till the next time.. Tata..

~ Hah..!! Tiket blk kampung x beli lagi…
~~ Muhammad Aiman Muhaimin.. Nama anak sedaraku..

Advertisements


11 Responses to “Reveal of Nimbus R100..”

  1. huahauuaha..aku pun ade gak..XD

  2. hoho..nape x prabih je smua 3 3 part trus..skali harung..hehe…ermmm lg 1..kursus ni x wajib ke??hiks

  3. hohohohho..bagus2..belajar la sampai ko leh wat processor sendiri cam cik yamani…muahhahahaa

  4. Ni kursus yang Yan^s amik gak k? malas nak tanye die. haha

  5. yeah~~aku xtau ape 2..

  6. *muntah darah*

    ni tajuk feveret ko! hahaha

    eh ko xgner xilinx ke sblm ni?
    abes tu ko gner hape?

    aku gner bendalah tu utk nak wat vhdl pastu wat ucf file donlot ke CPLD

  7. weeeeeeeeeeeeeee…..

  8. R4Z0R : yer.. yer.. ko pun ada gak..

    aimZz : aku nak balik cuti raya r.. huhuhu…

    Life4Hire : Siapakah cik yamani itu..?? Mantapkah dia..?? Aku tidak kenal.. Hurmm…

    BCD : ha’a.. ni la kursus yg si hadi amik tu.. hai.. rum8 sendiri pun xmo tanye ke..?

    callister : hoh.. tanye pak cik kamu itu.. hehehe..

    Adila : kagum ngan aku sampai termuntah2 plak kau ye.. hehe.. pernah je guna xilinx.. tapi yang lain.. ni plak yang lain.. dulu guna pun x reti cam nak guna sekarang cik adila oi..

    YAN^S : oi.. spam plak..

  9. ooo..baek..x jawap pon..kursus ni wajib tuk sume dak ee 3 kah??hiks..

  10. haha..malas aku nak tanya..

  11. aimZz : oh.. tidak wajib pun.. sape nak.. hambik je.. sape x nak.. leh balik poye2 kat umah..

    callister : esh3.. kamu ini..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: