My Hackintosh

18Nov08

Hackintosh

Yes..!! Exam dah habes.. Boleh berblog kembali dengan jayanya.. Ok.. Mende la hackintosh ni..?? Hackintosh ni adalah macintosh os x yg telah di hack.. Aku tetibe je sengal jari jemari ni nak tukar dari OS windows ke Mac.. Terpaksalah guna this hackintosh thingy.. 

Hackintosh ni nak install bukan main susah.. Bagi aku la.. Senang lagi nak install windows.. Sebabnya.. Lepas je install, berikut adalah masalah yang aku hadapi..

  • X boleh boot direct dari hard disk.. Aku kena boot dari DVD.. Tapi bila dah berkenalan ngan incik ‘Darwin’ baru lah boleh boot dari hard disk..
  • Sound pulak ada prob.. Kena cari driver sound untuk ALC883.. Windows nye driver berlambak kat tenet.. Google je.. Tapi untuk mac.. Hurmm… Kena masuk forum dulu baru jumpe.. Tapi.. Built in speaker aku x berfungsi.. Kena guna headphone je..
  • Grafik plak.. reso 800×600..??!! buruknye untuk laptop widescreen 1200×800.. Kena cari driver untuk GMA950.. Seperti biasa.. Incik Google jadi peneman..
  • Memory speed is 0 Mhz..?!!! Adoi.. Kena tahu pasal kernel la.. kext thingy la.. pastu last2 ada mamat sorang ni kat forum sudi tolong.. Wah.. Dapat setel masalah memory..
  • Quicktime pulak x kuar video output.. Kena cari codec.. Pergh.. Sikitnye codec untuk mac ni.. Nasib baik ada divx codec utk mac kan.. huhuhu..
  • Aaaaaaaaargh..!! Mac xleh nak write di drive NTFS.. Boleh read je.. Kena cari program yg dpt enablekan NTFS write/read di mac.. Seb baik Incik Google ade.. Huhuhu…

Buat masa sekarang.. Dah tiada masalah dah.. Huhuhu.. Sape nak install Hackintosh kat PC Intel korang tu, baik korang pikir 2 3 kali.. Kalo x.. Beli je macbook.. Hahaha.. Senang citer..

Oh ya.. Thanks for Incik Kimmy for the Mac OSx Installer DVD..

Selamat bercuti kepada dak2 USM.Eng yang telah abes exam..!! 

~ Aku terpaksa korbankan IRC kerana IRC x support kat Mac..
~~ Tunggu sebulan guna hackintosh ni, lepas tu guna windows balik.. Haha..
~~~ X boleh nak balik kampung lagi.. Ada kerja kat USM ni.. Huhuhu…

Advertisements


21 Responses to “My Hackintosh”

  1. aku pkir 2x ja..haha..trus x install.. :P better aku bli macbook nnt..*kumpul duit* apapon, hackintosh mmg rock aa..

  2. comment lagi lah..sgt jeles..huk2

  3. d2z : Hahaha.. rock pun rock la.. sebab sengal gak la bila nak cari menda2 yang sudah nak dicari.. tapi better beli macbook la kalau nak rasa kenikmatan mac itu sendiri.. hehe.. kumpul.. jgn x kumpul.. jeles ke..?? hik hik hik..

  4. eh jap..ang da try segala macbook kn? mana lagi laju?

  5. fuh…rajin btol ko ni..aku malas nak format2 komputer ni…hehe…

  6. ko sgt rajin..
    kalo aku rajin pun, aku xleh wat gak sb nak format comp pun aku tatau.

  7. tak gemor betoi MAC… kalau Linux ok gak.. tapi masalahnye
    driver untuk BEROKBAND mane ade.. macam nko cakap ar… nak kene
    carik calam forum… lagi best install dual OS…
    install dalam Virtual Box Machine… ekeke

    Kreuger®

  8. eish…sengsara btol!

  9. salam alaik……………

    en salikin.. wajin..sgt sgt wajin…

  10. uhuk..ni la padah klu x bersyukur ngan ape yg da ade..muahaha…sib baik sume da ok..hiks..pkai je la PC..ok jek..klu nak pkai sgt MAC..bli jek MACbook..hehehe…

  11. aimzz, klau x mampu nk spend 7-8K utk macbook yg bgus, better pkai hackintosh..bknnya x bersyukur, kita kena cuba benda yg ada..haha..walaupon aku x cuba.. :P byk sgt2 benda berharga dlm laptop nih yg aku x transfer lg masuk dlu prut pc aku..haha

  12. Aku tak sanggup nak kumpul duit.. tggu bapak aku belikan je ar.. haha.. selamat bercuti rakan2 usm skalian :):)

  13. d2z : mana lagi laju..?? diantara macbook ke..?? mane la aku tahu.. aku tgk same je.. aku pi apple store.. aku try je main semua macbook tu.. same je.. saiz je beza.. hahaha..

    life4hire : tetibe je hari tu jadi rajin nak format laptop aku ni.. hehehe.. dah la nak exam.. sempat lagi tu..

    callister : huahaha.. sorg lagi puji aku rajin.. kikiki.. mekaseh2.. haha..!!

    Kreuger : memula ajaknye nak guna dual OS.. tapi mac ni pakai virtual memory banyak sangat.. sooooooo… aku buang la windows tu.. haha.. boleh jue nak guna virtual machine tu.. pernah gak guna.. tapi.. x syok.. hehehe…

    ecah : sengasaranya.. nak mencari barang tu yang sengsaara…

    dharajuku : rajin x bertempat.. haha..

    aimZz : bukan pe.. aku suka try install menda2 gini.. kalo x cuba.. x tahu.. dulu aku pernah je install ubuntu.. tapi aku x terdaya nak cari driver2 untuk laptop aku yang boleh jalan kat ubuntu.. jadi guna windows balik.. huhuhu.. kalau ko jenis banyak herta.. boleh le beli macbook.. hahaha… tapi puas hatu ler..

    d2z : harga macbook yang paling murah pernah aku tgk around RM3999.. Tu pun isi dah mantap seh.. Kalo nak merasa camne mac dalam PC.. guna je hackintosh.. Aku pun rasa aku x kan lama guna hackintosh ni.. Nanti aku akan tukar ke windows balik kot.. mungkin windows se7en.. Wah..!!

    BCD : Haaaaaaaaaaaaa… Kalo la boleh gitu kan… Kalo aku mintak ngan bapak aku, nanti dia cakap.. Habes blaja.. dah Kije.. Ade duit sendiri.. beli sendiri.. Hahahaha..!!

  14. 7-8-9k tu macbook PRO..xmo ah macbook biasa..alang2 bli aa yg mahal trus..nk jual aa moto aku..haha

  15. d2z : mmg ler.. macbook pro harga nak dekat ngan 10k.. banyaknye herta nak beli menda alah tu.. pe lagi.. jual la moto tu.. hahaha….

  16. 16 kuropii

    hahahahaha…gatai..elok2 pki windows nk tka mac…kempuanan macbook la tu..kan ke dh byk prob…
    wakakakakaka~

  17. sudah murtad windows

  18. i yeah
    ni loque pernah cube kat kom dulu
    wat hal jerk…siot jerw

  19. alamak…baru mlm tadi tgok Wall-E dgn Eva ni
    siap nanes2…sedih gak
    kita derang pun ade feeling..touching2 gitu

  20. “Oh ya.. Thanks for Incik Kimmy for the Mac OSx Installer DVD..”
    last2 br bg cdt kt aku..sedey2…

  21. 21 Fifit Kurniawan

    saya lagi cari driver sound ALC653 bwt hacintosh…. tolong bantuannya kalau tahu…
    thanks


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: