The Black Days..

24Oct08

Hari ni aku sangat emo..!! Emo giler..!! Dicampur dengan stress tahap gabanz nak terbang x jadik..!! (Gaban boleh terbang ke..??) Dalam entry yang agak panjang ini, aku akan mencarut dan memaki hamun.. Aku akan merepek untuk mengurangkan stress aku.. Kalau korang rasa korang x nak baca pasal ni.. Sila tekan Windows Key + U + U dengan kadar segera.. Terima kasih..

Cipan giler r minggu  ni.. Banyak kerja nak siot.. Sape dak EE3 yang x giler minggu ni mmg la dia bukan EE3 sejati.. Mini projek !@$#%$#..!!! Berikut adalah kronologi kegilaan.. 

 

  • Aku kena buat program untuk mini projek microprocessor.. up and down counter.. tetibe seven segment buat tahi plak..!! x nak function..!! aku menghabiskan masa berjam-jam dalam lab semata² nak setelkan masalah 7 segment tu.. Rupa-rupanya aku salah amik common 7-segment.. Nota untuk diri sendiri.. Decoder 7447 hanya boleh digunakan dengan 7 segment common anode.. PAHAM..!! sengal..
  • Program up dan down counter dan siap.. Tapi x leh nak apply kat 7-segment pulak..!!! Babi tol la.. Ada error pulak time masuk nilai BCD 11.. Aaaargh..!!! Kena reprogram balik..!!
  • Wire wrapping pulak ada masalah..!!!!! Tahi punya board..!! X nak function.. Ada direct current pulak.. Kena buka balik.. Sapik..!!! Wrap balik..!!! Kalo jadi aku belanja KFC…!!
  • Program up counter dan sync ngan 7-segment.. Aaaaaaaaaaargh..!!! Beruk mak nyeh betull..!! Down counter pulak ada problem.. Godek² balik..
  • Aaaaaaargh… Program dah ok.. Down counter x dapat digunakan.. Aaaaaarghh..!! Abaikan.. Fokus kepada wrapping… Second time wrap siap.. WTF..!!! Sapik..!! Ko banyak salah pasang~~ Huhuhu~~~ Aku kena buka balik.. Tuka board besar sket.. Haish…
  • Org amik masa sehari je wrapping.. Tapi kitaorang amik masa 3 hari.. Kenape..??!!! Er… Jangan tanya.. Kami malas~~
  • Siap wrapping wire.. Bakar EPROM… Reprogram… Aaaaaargggh..!!! Ada direct current lagi.. Huh..!! Kena troubleshoot..
  • Wire dah betul² connect.. Sapik dah buat leklok kali ni.. Ape masalahnye lagi ni… Bodoh r board ni.. Kalo jadi terus kang senang keja aku..
  • Test IC 8055.. OK je.. Test IC 8051.. OK gak.. 7414 OK.. 74138 OK.. 74373 OK.. Crystal..?? Capacitor..?? Resistor..?? Semua OK je.. Ape masalahnye ni..??!!!
  • Tiba hari khamis (23/10/08).. Seb baik VIVA hari Jumaat.. Pergh.. Ada masa nak g test.. Ptg tu Emma ada tlg aku.. Dia siap hanguskan Resistor aku.. Erk..!!! Emma.. Emma… Tsk3.. Godek punya godek punya godek.. X jumpe² gak..!! Group aku.. Group Dija n Sarah.. Group Kyi ngan Azmil.. Group Amie ngan Ain.. Semua board x jadik.. Kes sama.. Buka je GND.. Lampu nyala.. Bodos nye board.. Kami menggila dalam lab..!! Semua meroyan..!!
  • Aaaaargh.. Report x siap lagi.. Balik bilik siapkan report.. Penat.. Tido jap.. Pergh..!! terlebih tido.. Bgn siapkan balik report.. Report siap kol 6.00 pg.. Aku perlukan printer.. Bro Izat dah terbongkang kot.. Aku dah BUZZ.. xda respond.. Hurm.. Hari ni VIVA.. Ada test IC Design lagi.. Scan nota sket.. Dalam masa 10 minit aku habiskan 5 chapter.. Pergi mampos la test pasneh.. Pasni aku tulis nama dan nombor matrix.. Pastu hantar je la..!! 
  • Kol 8.00 pg teringat yg Ummi ada printer.. Mintak tlg dia print la.. Seb baik Ummi ada.. Dialah penyelamat dunia..
  • Kol 9.00 pergi test IC Design.. Pergh..!!! Seb baik soklan senang..!!! Dapat jawab.. Haish.. TQ Dr. Othman.. Walaupun aku jawab dengan x da konfiden aku jawab dengan betul..
  • kol 10.30..!! Time tul VIVA..!! Board x jadik..!! Dr. Syed plak datang tempat aku dulu.. Haiseh.. 

 

Dr. Syed: Camne..?? dah ready..??
Aku: Board kami x jadi..
Dr. Syed: Kenape..??
Aku: Kalau kami letakkan GND.. Dia x nyala.. Tapi bila buka GND.. Dia nyala.. Cam ada direct current je..
Dr. Syed : Kamu dah troubleshoot..??
Aku: Dah.. Kami dah siap test semua IC.. Tetap x jadi gak..
Dr. Syed: Ok.. Kalau gitu.. Markah untuk function 20% kamu tiada.. Kamu buat kat training kit board tu.. Nanti saya dtg tgk..
Aku: Ok.. Terima kasih Dr..

 

  • Ok.. Kami pun pasang la hardware kat training kit tu.. Markah kurang pun kurang la.. CELAKA..!!!! Training kit board buat hal..!!! Sape tukar training kit board kitaorang..!! SIAL..!!! Semalam aku test ok je weih.. Kalut dan mengarut aku menggodek dan godek.. Tetap x jadik..
  • Pada masa yg sama.. Hadi n Kimmy dapat GOOD dari Dr. Syed..!! Pergh…!!! Siap masuk Hall of Fame tu..!!
  • Kol 11.45 pg.. Dr. Syed dtg..

 

Dr. Syed: So.. Dah OK..??
Aku: Board ada masalah la Dr.. Xpelah Dr.. Saya VIVA je la..
Dr. Syed: Kamu buat dulu sampai jadi.. Ptg nanti pukul 3 ptg kamu dtg VIVA ngan budak² lab petang..
Aku : OK Dr.. Terima kasih..

 

  • Balik bilik dgn keadaan stress teramat..!!! Tukar status YM..!! (aku nak terjun lombong).. Pergi sembahyang jumaat..  Hujan~~~ Bumi turut menangis bersama aku..
  • Kol 3.00 pergi lab.. Godek² training kit board.. Alhamdulillah..!!! Jadi………… Terus VIVA.. Tetibe Kimmy dan Nix dtg lab.. Depa dtg nk menolong.. Dah terlambat.. Kami dah VIVA dah..
  • Buka balik komponen.. Hanter.. Wire wrapping tool hilang.. Hurm…. CELAKA mana amik..??!!! Huh.. Nak marah org tetibe.. Tinggal kat bilik kot~~~
  • Kol 4.. Blah dari lab..
Aku dah cakap.. Entry ni panjang.. Suka hati korang la kalo korang nak baca ke x.. Kalau ko nak tahu aku emo ke x dalam bilik.. Sila tanye Sapik.. Dia rum8 aku.. Dia tahu.. Bilik dah cam tongkang pecah dah.. Aaaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrrrrrgggggggggggghhhhhhhh..!!!!!
 
Aku x cukup tidor.. Aku mahu tidur… Humph.. Sape kaco aku.. Ahu hempuk ngan board ni.. Ade aku kisah..??!!!
Advertisements


27 Responses to “The Black Days..”

  1. waa..sedis tul..xpa..nih laa dugaan..lepas nih p bertapa lak ek..

  2. 2 kuropii

    hahahahaha…silelah anda tdo ngan tenang…skali lg sbgi seorang mining engineer..aq nk ingatkan, xde istilah lombong ade air!!itu adela tailing pond!!!!wahahahahaha~

  3. huhu…kes lebey kurg cm akoo ja..cma ak bz ngan lab tu dr mgg lepas lg..haha..pas2 sib baik ak nye projek design tuh x dak viva..hiks..lantak le ape jadi..so now..jom tido..ZZZZzzzzzzzzzz

  4. hahaha… teringat mase zaman aku belajar PLC, hari tuh
    tah pah pe, memacam mende tak paham aku redahkan jugak.
    seronok kalau success, tapi macam haram kalau tak jadik…
    lagi tention… orang lain dah balik… nkorang duk dalam lab…
    sebabnye projek tak jadik jadik… las-last lecture cakap… nkorang test
    next week jer la, itupon kalau saya still ade kat sini… ekekek aremmm sungguh!!!

    Kreuger®

  5. wah emo ke~
    hanye kerana sepapan board?

  6. Errrr… Abg Bear tak faham… apa mende tu yer…

  7. sabarlah… btw aku pun datang nak tolong kau… tapi aku gi klinik dulu ambil injection masa aku unpack aku terpotong jari aku dgn blade berkarat….. tu pun aku and kimi mati-matian buat project ni…. semalam pun ada problem lagi…. sob sob…. nasib baik lepas….

  8. err…..err……

  9. 9 sootsprite

    chill weh!
    gua klu emo gua bantai tido!
    hahaha bangun tido msti oke sket!

  10. sbr cik sally..
    aku pun byk keje minggu ni tapi dah settle skit2..

    pi tdo..p tdo..

  11. 11 pak munawe

    hah, aku ad idea cmne nk settle kn problem ko..pasni kompom xberulang lg..sng je, ko g ofis jumpe ngn kak siti pastu mntak borang tukar kursus..ckp kt kak siti sye nk tukar amek kursus sastera..haa, idup ko akan aman selama – lamany…hhahaha

  12. aku benci microP .ko pegi la geng ngan adila tuh..hahahahahahha

  13. 13 emma

    sally!!!!!!!!!….aku mintak ampun……………aku xtao tibe2 resistor ko tu m’giler….terbakar…..wuuwuwuwuw…..ampun2

  14. Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha aku terimbas kembali zaman-zaman tension ini sewaktu kat MMU!!!!!! Warghahahahaha tatau kenapa aku gelak walopon aku tahu ko emo. Kenapa? Kenapa ekk???

    Adoih la…tapi biasanya time nak present, time tu la dier buat hal. Adekah ini curse sebagai seorang pelajar? Misteri

  15. 15 aZmeL

    huuuu… ko xpe gak lagi dr.syed sahal bg peluang.. aku ni haa, dr.zaini wat selambe je bagi 0 utk mrkh board aku.. cb laaa.. ini br suro wat development board, blm wat motherboard lg..~

  16. Pergh.. X sangka ada gak org baca entry emo panjang gini.. Xpe.. Xpe..

    d2z : sadis giler weh.. pasni kita bertapa ramai².. hahaha.. penuh la library nanti ek.. hurmm…

    kuro : aku tau la lombong xde air.. tapi lombong tetap lombong kang.. haaa.. aku peduli hape.. aku nak terjun gak..!!

    aimZz : haa.. seb baik xda VIVA.. kalo x.. VIVA LA VIDA la jawabnye.. huhuhu…

    kreuger : Programmable Logic Circuit.. Dulu ada gak wat masa 1st year.. Buat kerja sampai tak tido.. Muka toyer je semua time tu.. Kalo jadi mmg rasa berbaloi r.. Tapi kalau x jadik.. Rasa cam nak geget semua org..

    anyz : agak emo jugak r.. itu hanya sepapan board.. bukan hanya kerana sebijik LED… lagi haru…. engko seksi ke..??

    BeruangMadu : Tang mana abg bear tak paham.. Meh saya tolong jelaskan.. VIVA ke..?? Viva tu macam presentation je la.. Ape lagi..?? Yang no² tu semua adalah no code bagi IC (intergrated circuit) atau chip.. Alkisahnye kena buat mini projek guna coding mircroprocessing.. tapi hampeh.. x jadik.. yang jadiknya.. saya yang emo.. hahaha..

    YAN^S : Hahaha.. nak aku mention gak ke nama kau kat atas tu..?? aku tahu ko dtg nak tolong aku.. tapi kimmy ngan nix datang awal sket pada ko dan time tu kitaorang baru je abes VIVA.. nix x sempat nak tunjuk kehebatan.. hahahaa…

    ecah : kenape ko ecah..??

    sootsprite : hahaha.. masalahnye emo ni xleh nak tido.. huahaaha… emo sampai terkumpul2 nak meletup bak lava gunung berapi dah.. bila dah setel semua baru leh nak tidoq.. Wahahaha… Minggu depan exam~~~

    callister : hohoho.. kesabaran aku di uji di sini… setelah ku tido baru ku boleh jawab komen² ini semua..

    pak munawe : haaaa.. sedap la ko berkata².. hang xpa x amik subjek ni.. try r amik.. baru hang tau.. ces..

    Life4Hire : Eh.. kau benci ke..?? aku suka.. tapi… time x jadik tu yang benci.. aaaargh.. adilla.??? hahaha.. dia dah siap dah VHDL.. aku lom lagi.. kuang3…

    emma : aku tau tragedi tu bukan salah engko.. huhahahha.. aku pun x pasan benda tu terbakar time tu.. Hangus.. Huahahaa.. Aku tau niat ko baik.. nak tolong aku.. ngeh3… Sonok kan.. board ko jadik.. huhuhuhu…

    abah : eh abah.. lama abah menyepi kan.. huhuhu.. tu r pasal.. time nak present mesti banyak giler trouble yang mendatang.. hampeh tol.. dulu pernah gak sekali kena camni.. ni kena lagi.. mana x haru.. haish~~~

    azmel : weih.. weih.. Dr. Syed pun bagi kosong untuk board aku weh.. dia x leh nak kasi ape2 markah pun untuk function.. dia leh bagi untuk program..r report dan viva je.. hasih.. ko tu baru motherboard.. anam nak buat graphic card.. hahahahaa..

  17. wahhh..panjang sungguh ko rply..muahaha..bole lak eh..ermm..mmg la bole pjg2..tenet selaju f1 beb..byk gile stok cite ak donlod dr smlm..hehehe..best2..tp sayang..ak xsmpt nak share..nak balik dah jap lagi..hiks…daa~~

  18. ooo..dah bgun tdo yea..
    ape bau busuk ni??

    owh nikillas lum mandi ghupenya..

  19. aimZz : panjang kan.. hahaha.. internet laju seh… youtube layan je pagi tadi.. best seh.. ngehehehehehe… balik..??!!! haish.. rumah dkt boleh r… huhuhuhu…

    callister : dah bangun kol 11 lagi.. pastu main game SPORE kejap.. then.. sampai sekarang (8.30pg) x tidoq balik lagi.. hahahaha… ngantuk pulak eh~~~

  20. 20 nix

    aku ingt nk jd hero…huhuhu tp xsempat tunjuk bakat, ko dh viva….jarang tau dpat tgk aku pkai kasut sem ni…slalu pkai slipar je…huhu

    p/s: ape kaitan kasut ngan mikro-c ngko tu ek..hahaha

    nikillas : semangat seh nak tolong aku.. mekaseh.. mekaseh…

  21. 21 nix

    anyway, youtube mmg laju pon, metacafe pon same…nk tau nape? sbb rapidshare n other sharing site kna block…hahaha n skang kul 9.59pg, aku masih layan youtube..hahaha

    nikillas : itu r.. tetibe je laju je internet neh.. hehehe.. sronok²..

  22. melayan emosi nampak. hehe. so, dah abes ar ni?

    nikillas : boleh dikatakan dah reda dah.. hahaha..

  23. ak ah..tu la psl..byk other sharing site kena blok..tp ak suke sgt..sbb youtube sume tuh laju je..suke benor..cm ak ckp..smlm je byk stok cite ak dpt..hahaha..tp skunk kt umah da~~internet lg laa laju..ak pkai sorg ja kt umah ni..hehe~~

    nikillas : laju je kan.. smooth and silky je.. hahahaha..

  24. wakakakaakak aku geng ngan life4hire
    aku xbrape sker menda2 ni
    susah betul nak paham

    last aku pasang menda2 atas board tu.. last sem
    tu pun time last lab tak tau nak buat camne
    last2 hentam je wakakakaka

    result utk module tu?
    takyah tnya hahaha

    aku xsker tapi interested dlm microP ni
    camne haaa? tanak blaja utk exam la camni! hahahaha

    nikillas : mmg la pening menda alah ni.. tapi kalo bab² buat program tu aku ok je.. tapi bab² nak handle hardware ni.. mmg fail tol.. hahaha.. tapi sronok gak buat mende ni.. walaupun stress bagai nak giler.. huahaahaa… VHDL aku on progress.. ngehehehe…

  25. betull!!! bler test2 manjadik.. perghh.. cam nak nari2 je hahaha
    bler tka jadik tu.. aura membunuh mmg menggunung tinggi!

    VHDL aku plak?.. err dah siap.. arap2 aku xde buat salah hahaha (rs cam betul)
    kang xpepasal salah final result aka buat semula~

    VHDLku yg kacang goreng (tak jgak tp menda2 simple; psl d flip flop ngan n bit register) pun dah ku anggap susah, ni kan pulak ko nyer, kan?

    sure nak ketuk pala kat dinding je~ ohohohoho

    nikillas : haha.. ko tak tahu.. time tak jadi.. aku rasa macam nak baling je board ngan pc kat lab tu.. hahaha… aku nye VHDL is a group task.. kerja berkumpulan.. sebab tu sonok goyang kaki je neh.. hahahaha…

  26. uiks..

    banyak tol dugaan ko..
    sabar beb..

    jangan tensi2..
    meletop kang pala ko..
    huhu..

    stay cool~

    nikillas : dugaan kehidupan.. pergh.. penuh pancaroba.. sekarang kena fokus untuk final.. hahaha.. final~~~~

  27. 27 wiLdsEVeN™

    =_=’

    …..err…..nk blaja mencarut ngn aku?muahahahaha
    >:)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: