Edisi Bersama Atuk Kebayan Siri 4

21Oct08

Salam sejahtera semua.. Rindu kat atuk x..?? Atuk dah lama x singgah sini kan.. Almaklumlah kan.. Penat beraya.. Anak cucu atuk semua balik.. Huhuhuhu.. Jadi.. Korang semua ape citer..?? Sihat..?? Haish.. X sihat ke..?? Incik Beruang Madu dah baik demam dah ke..?? Sekarang ni cuaca x menentu.. Kalau rasa kepala tu panas.. Basuh kepala tu dengan air rendaman daun durian belanda.. Sejuk la kepala tu..

Atuk x leh nak lama² kat sini.. Incik Sallikin marah pulak nanti.. Ni pun atuk guna laptop Incik Sallikin yg dah patah tengkuk ni.. Ganas budak ni guna laptop.. Buat main wrestling ke hape.. Sekarang ni Incik Sallikin tgh sibuk ngan mini projek microprosessor dia tu.. Pastu minggu ni pula dia ada banyak test.. Uhuk-uhuk.. Kesian.. Biasala tu.. Adat org belajar..

Baiklah.. Seperti biasa.. Atuk nak kongsi beberapa petua untuk korang cuba..

Petua Buah Anggur Menjadi Berkilat

♦ Nak jadikan buah anggur berkilat macam buah anggur plastik hiasan yang biasa kita lihat atas meja tu..? Senang je.. Engkorang cuba basuh anggur tu dengan ubat gigi.. Haha.. Atuk dah cuba.. Mmg jadi berkilat.. Berseri²..

Petua Mengelakkan Gula Dimasuki Semut

♦ Senang je.. Cari bunga cengkih.. Lepas tu masukkan ke dalam bekas berisi gula tu.. InsyAllah.. Bekas gula tu xkan dimasuki semut.. Kalau semut nak masuk jugak..?? Tutup la ketat² bekas tu ye.. Uhuk.. Uhuk..

Itu aje untuk kali ini.. Atuk penat.. Saket mata atuk tgk skrin ni lame².. Almaklumlah.. Org tua.. Uhuk.. Uhuk..

Salam Sayang Dari Atuk Kebayan

Advertisements


21 Responses to “Edisi Bersama Atuk Kebayan Siri 4”

  1. fulamak…mmg power la petua atuk kebayan ni..saya dh try dah..mmg power !!!!!

  2. ermm..atuk..x de petua nak kurus cepat??hehehe

  3. petua yg first tu betul ke memain? yg kedua tu saya tau betul.. sbb mak saya pn buat camtu kalau x silap..

  4. Ubat gigi juga boleh kilatkan kuku. :)

  5. wah bagaimana cara utk mengelakkan lipas pula?

  6. deennasour,
    nak elak lipas,bela ar kucing..hee..umah aku sentiasa bebas dari lipas coz kucing aku dua ekor tuh suka tangkap lipas tapi bukan makan pun,dorang main2 sampai lipas tuh mati.padan muka,suka sangat merayap kat dapur umah aku.

    Atuk Kebayan,
    nanti jumpa incik Sallikin,gitau dia yang chopstick kirim salam yer..gitau dia tawaran masih dibukak ney.xde nya susah,itupun kalo sudi n nak la..hehe..

  7. Lif4Hire : atuk kebayan mmg power..!! hahaha…

    aimZz : cepat kurus eh.. Atuk cakap.. Jgn selalu sangat makan McD.. Hahahaha.. Tgh² mlm jgn makan.. Hehe..

    Ixora : eh.. try².. petua tu x tipu la.. sebab dalam ubat gigi ada alkali yang boleh membuang semua putih2 yang aada kat anggur tu.. seriously.. aku dah buat.. anggur mmg jadi berkilat.. bersinar.. bling.. bling.. bling…

    Fishball : ubat gigi boleh digunakan untuk ubat tempat melecur..

    deennasour : pe kata ko beli naftalena.. haaaaa… atau dgn nama lainnye.. ubat gegat..!! hahaha.. gerenti lipas tidak aakan menggangu kamu lagi.. tahukah kamu bahawa lipas boleh hidup selama 7 hari tanpa kepala sehingga ia mati kebuluran…??

    chopstick : haaaaa.. betul².. bela kucing adalah jalan yg paling mudah sekali untuk mengelakkan lipas.. kucing pantang nampak menda2 gerak ala² lepas ni.. mesti dia nak kejar.. kat rumah aku bebas cicak dan lipas.. hahahaha.. eh.. cik chopstick betul² nak kasi ke ni..?? huhuhuhu.. segan la pulak kan.. hahaha…

  8. lepas dah basuh ngan ubat gigi tu… boleh makan lagi ke??? and kalau letak buah cengkih tu… tak rasa lain gula tu???

  9. lerr…berbolan2 atuk mghilang..skali muncul bg petua tu je ke..atuks..da xde idea ke tok..muahaha..ada petua nak lajukan tnet xtok.. ;P

  10. petua dan tips yang bernas.. akan ku cuba..

  11. haha.
    gula tu nnt bau bunga cengkih la :p

  12. atukkk…nak petua mandi tak basah..
    sejuklah pagi2 ni hujan…kehkeh

  13. petua nak kilatkan skrin laptop ada x?
    aku nampak samar2 je skrin ni..
    aku da tua kah?
    hahahaha

  14. basuh anggur dengan ubat gigi bleh berkilat ker??? macam tak caye je tok~
    erm… atuk kreuger die suh sapu dengan varnish… memang kilat giler…. lepas tuh
    terus tak bleh makan.. sebab anggur tuh dah jadik anggur mummy~

    Kreuger®

  15. Ape rasional bunge cengkih tu ek?? Semut tu x dpt hidu bau gule ke sbb ade bunge cgkih ke die x suke bau bunge cngkih…

  16. YAN^S : boleh je makan.. ape pasal x leh nak makan pulak..?? ko letak ubat gigi dalam mulut ko tu boleh je..

    Cik Gayah : Alahai.. Atuk tu bukan ape.. dia saje je tu.. Tetibe je nak interframe masuk.. Dah lama dah dia mintak.. Aku je x kasik.. Hahaha.. Kejamz seh aku.. Hahaha..

    app : sile².. atuk suka kalo ade org cuba petua dia tu..

    yonna : best ape gula bau bunga cengkih.. Dari bau semut.. Mane best..??

    Kujie : aduhai kak jie.. mandi x basah eh..?? toksah mandi la kak jie.. hahaha.. hujan2 ni sejuk.. tido best.. hahaha..

    ezo : heh.. tu masalah mate tu.. makan carrot bebanyak.. Haaa.. carrot baik untuk mata.. Betik pun ok.. Hehe.. Jgn jadik rabun cam atuk kebayan suderh..

    Kreguer : eh.. bro ada atuk gak ke..?? uiks.. mane sorok..?? hahaha.. boleh berkilat.. siyes.. hehe.. sapu varnish..?? wah.!! tu dah lawan tokey dah tu.. hahaha..

  17. haha.ingatkan kamu bergurau je.. oh,okay..nnt sy try guna ubat gigi. ubat gigi skang kan da ada cop jakim.. huuhuu

    (tapi saya confirm, kilat ke tak kilat, saya telan je anggur tu tanpa pikir panjang) ngehehe

  18. jap2.. nape nak anggur berkilat ni? :P

    baik makan buang kulit anggur tu haha
    tak habes ubat gigi :P

  19. HostingPlaza : sebab aroma bunga cengkih tu kot menghalang semut dari masuk dalam bekas gula tu.. Lagipun nanti gula² tu bau haruman bunga cengkih.. Best pe..

    ixora : haha.. atuk x bergurau hokeyh.. cuba try dulu.. baru tahu.. gunalah ubat gigi yang diyakini halal.. :D

    Adila : haaa.. Kalau buag anggur tu nak serve kat tetamu ke hape ke.. Boleh la kasi kilat.. Kalau nak makan sendiri nak kasi kilat tu.. Er.. X payah kot.. Ni macam untuk serving purpose je la.. Hehehe..

  20. 20 kuropii

    nk wape kasik anggur kilat??nk simpan lam peti ais nk lawa2 wape??kang masuk perut gak..wahahahahaha

  21. anggur nk kasi kilat aku letak minyak masak ja..weeeee…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: