Pelajar Sekarang..

20Oct08

ihsan dari akhbar KOSMO

Pelajar sekarang bukan main lagi hebat.. Org suruh pergi sekolah belajar.. Diaorang pergi sekolah nak jadi gengster.. Semua org nak di belasah.. Belasah rakan² sebaya.. Belasah cikgu.. Nasib baik x de lagi kes belasah mak cik kantin ngan tukang kebun.. Esh3..

Pelajar sekarang bukan main lagi nak tunjuk act.. Pergi sekolah nak bawa handphone.. Tau la ada yg kata beli handphone guna duit sendiri.. Topup pun guna duit sendiri.. Tapi kalau nak bawa sekolah nak nunjuk² apekehel.. Org dulu² boleh je pergi sekolah x bawa handphone..?? Kenapa sekarang x boleh..?? Kalau nak tepon sangat.. Pergi merendek kat public phone tu.. Haaa.. Nak merendek pun biar la bukan time kelas ye…

Pelajar sekarang sudah pandai jaga diri katanya.. Kalau pandai sangat jaga diri.. Apakes ada yang jadi bahan tontonan umum dalam handphone.. Murahnya harga diri.. Sampai sanggup membuat perkara begitu.. Ke mana pergi harga diri..??

~ Motif entry..?? Sekarang banyak kes pasal budak² sekolah.. Esh3..

~~ Mulalah mahu menunding jari.. Mencari salah siapa.. Tapi diri sendiri..?? Sendiri mau ingat laa..

Advertisements


31 Responses to “Pelajar Sekarang..”

  1. time aku dulu pon, kitorang sumer pun mcm2 plan nk kenakan or belasah cikgu…..
    tapi, sumer tu cakappp jer laaa NATO – No Action Talk Only, masih punya nilai2 murni lagi…hehehehe. yg siap bercita2 tinggi nk jadik dokter pon ada…pasal nk amik peluang cucuk montot cikgu….wuarghhh. yg syok tu, ada satu time kitorang cadang nk potong brek motor cikgu…tapi last2 sian pulak ngan cikgu tu takut dia mati tinggal anak2 yatim pulak…heheheheh. haaaa, camtu laaa beza dulu & sekrg…..jahat2 jugak tapi masih ada nilai2 murni dan berfikiran jauh. tapi kan…..kes pancit keter cikgu tu biasa laa kan….hehehehe

  2. ermmm ak pon heran la budak2 zaman skarang nih..nape x de respek sket kt cikgu??err x smua la..tp dr brite2 yg dok dengar ni..makin lama makin banyak kes..adoi..salah siapa eh??ntah..asyik nak tunjuk sana sini ja..hiihihihi..so pada bakal2 cikgu..hati2 la time ngajo murid2 nnt yek..karang x pasal kena blasah plak..huhuhu

  3. heh..aku dulu pi skolah pun bawak henpon.siap msg2 ngan cikgu lagi huahuahua…tapi time dia ngajo,respek ar..simpan buat2 xde walaupun kdg2 curi2 gak type msg dalam laci hee..

    pasal nayakan cikgu, aku ngakula dolu2 ngan membe pernah guna blade knife n tariiiikkkk kat body keta cikgu math aku yang sengal tuh.tapi itu zaman otak singkat.padan muka aku,sampai sekarang math aku memang suck bodoh.

    pasal bebudak skang ni,memang kadang2 melampau sangat.tapi susah jugak life diorang sekarang.banyak dugaan dan godaan.ntah2 kalo aku still form 3 skang,aku pon jadi mcm dorang..huuu..

    p/s : nikillas,jemput datang umah aku ye.ada something utk kamu.

  4. mungkin tak cukup pelajaran lalu jadi kurang ajar… ataupun dah terlebih belajar kat rumah dan selalu nonton persidangan dewan rakyat…kekeke

  5. ataupon terlebih pelajaran menyebabkan bdk2 terlebih ajarana.. ye la.. dulu2 nak dpt seploh pon susah, skang senang2 dpt 15, 20, 25 A.. maybe sbb tu la bdk2 skang dah terlebih diajar.. dulu zaman aku, bdk2 kurang ajr.. jd xder la bende2 tumbuk, bunuh dan terajang cikgu.. sbb x diajar bende2 tuh..

  6. terlebih belajar.. haha

  7. haha aku la salah sorg yg ngajor org laen bawak handphone time skolah siot je kan?
    time tu mmg siyes leh bawak cmer xde org start je
    aku gi tanya cikgu lagi boleh ke bawak handphone pastu dia ckp nape tak leh plak haha

    time tu, sumorang baik2 lagi
    xde kes video xxx ke hape camtu

    nak panggil cikgu yg terlupa class pun sonang keje~

    skool aku ni kengkadang aku bengang gak
    suka cancel extra class last minute
    public phone cam taik
    slalu tak berfungsi
    so last skali camne?
    tunggu la kat skolah tu sampai kul 5! gila **** tak?

    so bler xde handphone tu.. dgn mker tak malunye pegi aar pinjam tepon kat koperasi ke.. klo tak pun pejabat hahahaha

    kisah budak2 blasah cikgu plak..
    tu aar.. bdak2 skrg diorang tak puas ati diorg kasi je kat cikgu tu
    ye la kengkadang cikgu tu tak try nak paham budak2, btoi tak?
    aku sendiri been in that condition
    tension gila pegi skolah
    cmer aku tension makan diri la.. xde plak aku pi katok cikgu cmer bengang yg amat kat cecikgu

    so moral nye.. cikgu yg tak phm psl student, jgn nak memandai2 buat pandai
    psl tu mmg pissing the students off
    and thus, bebudak yg brani sket tu, sure katok je cikgu tu on that spot

    come on la..
    just because cikgu tu adult, tak bermaksud yg bdak2 ni nye opinion tak penting kan?
    cikgu patut MEMBIMBING bukan MENGATUR hidup bdak2
    up to bdak2 tu nak buat ape ngan diorg nye life

    seriously aku ckp.. klo aku ikut ape yg cikgu aku TRY UTK ATURKAN HIDUP AKU, aku sgt sure aku skrg mmg tak masuk uni
    ntah aku tgh depress kat umah, regretting everything psl ikut ckp cikgu.. tak lawan cakap cikgu

    dgr bdak2 tu nye reasons dulu baru la leh buat kesimpulan sendiri
    tak suma yg blasah cikgu psl suka2 kan?
    mesti ada kes pape tu

  8. aduh.. nak edit comment pun x boleh.. terpaksa aku jawab secara biasa.. haish..

    CM : Haha.. Sampai nak potong brek keta motor cikgu tu.. tapi walapun rasa geram kat cikgu.. rasa hormat kat diorang lebih tinggi dari rasa geram tu.. kan..

    aimZz : salah satu sebab aku melarikan diri dari profession guru ni adalah sebab xmo nak berhadapan dengan karenah bebudak.. bebudak sekarang ni bukan ape.. semua bijak².. x gitu..??

    chopstick : haaa.. ganas seh ko.. dulu aku ada gak kami satu kelas x suka ngan satu cikgu ni.. siap nak wat proposal soh tukar cikgu kasi kat pengetua.. huahaha.. nasib baik cakap je.. kalo x.. apelah nasib cikgu tu… huahahaha..

    shaxx : diorang ni x tahu nak kontrol emosi.. aku pun heran.. guru kaunseling x main peranan ke..??

    smaelz : diorang ni bijak.. kalau di tegur sikit.. mula la nak melenting.. tapi ada gak bebudak yang baik.. tapi bak kata org tua.. kerana nila setitik habis rosak susu sebelanga..

    menteil : sebab tu org soh belajar.. bukan ‘mengajar’..

    adila : komen ko panjang mengalahkan panjang entri aku neh.. hahaha.. aku dulu pun x tipu la kalau x bawa handphone kat sekolah.. tapi ada kebaikan larangan bawa handphone ni.. telefon sekarang bukan main lagi la canggih manggih.. bawa pergi sekolah.. pastu hilang.. mula la nak mengadu kat cikgu.. pastu.. sape susah..?? cikgu jugak.. even barang kemas pun dilarang bawa ke sekolah.. sebab takut di curi.. di ragut.. haaa.. aku dulu guna public phone gak.. jenuh mencari public phone yang working.. asyik kena vendalisme je.. sape yg buat..?? bebudak ni jugak.. haish.. boleh aje kalau nak berbincang dengan guru.. luahkan rasa x puas hati.. tapi mesti ada caranya bukan..?? bukan dengan bertindak melulu.. pelajar ngan guru kena tahu peranan masing2.. x gitu..??

  9. erk..mcm biasa je dengar isu ni tiap kali p mesorat PIBG…ingat ke ade mesorat ptg ni..leh la dpt makan2…behun goreng, karipap dgn teh o…ha ha ha..menu fofuler !

    Selalu cikgu kena hentam pasal hp ni kt mesorat PIBG, tapi cikgu dh tak larat nk pantau…sbb yg beli hp tu mak bapa, yg topup pun mak bapa…bkn cikgu, jadi jgn salahkan cikgu pula…ada kes gaduh sesasam murid, keluar time nk blk je…geng dan tunggu kat luar pagar. Dia org boleh berhubung dgn org luar..

    Byk keburukan dr kebaikan..fikirlah..Kak Jie ada 2 anak remaja lelaki 14thn & 16thn..tapi dia org bkn kaki hp..ada sorang satu tapi bersepah letak bukan sorok2 ..so kami ( parents) anytime boleh tgok apa ada dlm hp dia.

  10. 10 kuropii

    huh~dak2 skang ni ganas….aq jahat2 jat skola dulu pon takat ponteng skola nyorok lam bilik displin je…(hahahaha…tere x aq sorok lam bilik displin)…aq ade gak plan nk naye cikgu..tp xpnah wat pon…aq masih WARAS..huahuahua~

  11. 11 pak munawe

    hah, budak2 skolah ni buang mse je…ade ke gadoh ngn cikgu..tngok aku, ngorat cikgu praktikal time skolah dlu..lg berbaloi beb..pastu cinta aku pn brbalas..haha..ntah mcm mne la bleh trsangkut plak…time tu form5, nk spm..mmg bahagia la time tu..time ajr asik tngok muka dia je..sabtu or ahad dia tman aku outing…senang2 je aku dpt kuar, walaupon time tu dak laki xleh outing…cair wa ckp lu..xde kes2 polis ke mahkamah ke..segala2ny keindahan belaka diulit chenta yg tersemi di dalam sanubari…huahuahua

  12. muahaha….. keji sungguh.
    Erm… xceli nak salahkan sape pon tak taw.. gangsterisz dah melular la
    dalam minda bebudak skolah zaman skang ni. *Sedey²…
    Ade siap buat aksi terlampau… pas tuh ade plak geng bleh amik gambar pakai npon!!!
    ni lagi dashat…

    Insaf… macam mane laa anak-anak generasi abad ke 22 plak lepas ni kan? susah laa
    kalau still atau pon lagi teruk dari macam sekarang ni~

    Kreuger®

  13. Semua salah pemimpin… kalau ditegaskan anak2 ikut disiplin macam dulu zaman sebelum merdeka dulu, anak2 sekarang akan menjadi berjiwa merdeka dan bukan berjiwa penjajah macam sekarang

  14. haha..serius comment kali nih sgt2 pjg..aku dok cari mana button comment nih..ingt post entry ang lagi komen adila tu..hee~ x ingt da nk tlis apa..hu2

  15. budak skolah skang aku xreti nak cakap ape dah….diorang nyer henpon lg canggih dari henpon aku ni haaaaaa….mau nyer xharu…huhuhuhuhuhu~~

  16. Kujie : haaa.. Kak Jie dah jadi ibu kan.. Mesti tau selok belok dunia ibu bapa kan.. Bukan senang nak jadi ibu bapa ni.. Apa² yg terjadi kat anak² mesti jari di tunding ke arah ibu bapa.. Sikit² ibu bapa.. Banyak pun ibu bapa.. Haaa.. Tetibe teringat kata² seorang pujangga.. Menjaga lembu sekandang lebih mudah daripada menjaga seorang anak dara.. Tapi kalau anak teruna plak..?? Camne ye..??

    Kuro : time skolah dulu aku baik² ngan cikgu disiplin.. kalau wat jahat ke hape ke.. cikgu tegur je la.. xde la nak wat ape².. kalau aku rambut panjang.. jumpe ngan cikgu mesti dia kata.. “Mad.. Panjang rambut… Bila nak gunting..??” Hahahaha….

    pak munawe : Siapakah kamu ini..?? Esh.. Haha.. dulu banyak kes gini kan.. anak² murid jatuh cintan ngan cikgu.. Sekarang ni xde pulak kan.. hurm.. kes lain pulak timbul.. dulu kes buli.. sekarang kes belasah cikgu pulak.. haiseh…

    kreuger : haa.. aku ingat lagi dulu time sekolah.. time tu mane ada lagi true tone ngan polifonik ni.. ada nye monofonik je.. aku masuk sekolah paling awal dari budak2 lain.. sunyi sepi je lagi.. tetibe bunyi tone monofonik.. haaaaaaaa… time aku tgh berkerja keras meng’copy’ kerja rumah.. aiseh.. bunyi dan bunyi dan bunyi.. naik semak dah.. dah la tu.. tiap2 hari plak.. sampai sekarang aku x tahu sape yang main handphone tu.. haha..

    BeruangMadu : eh.. Komen abg bear dah x kena spam la.. hahaha.. Ni aku suka neh.. Hurmm.. Zaman berubah.. Semua turut berubah kan.. Walaupun secar fizikal kita tak dijajah.. tapi secara mental.. otak dak kearah lain dah.. dalam tidak kita sedari.. kita di jajah…

    d2z : topik hangat dude.. aku x sangka pulak pembaca akan tulis komen panjang².. melebihi 20 patah perkataan pulak tu.. Komen adila la yang mengalahkan panjang aku nyer entry.. hahahaha…

  17. Life4Hire : itu la kan.. handphone bukan main lagi canggih manggih.. kalah aku.. tak yah cakap org lain la.. adik aku sendiri yang masih sekolah pun guna handphone lagi mantap dari aku.. hahaha..

  18. diorang ni tak educated langsunglah… kalau ye pun tak suka cikgu ke… atau cikgu tu mmg ………………………………( fill in the blank) report jelah kat org yg sepatutnya….. ni yg pergi pukul kenapa…. mcm babarian tul………. dah lah perempuan….. tak tahu malu

  19. ermm btol2..budak2 skarang ni bijak sangat..ngalahkn kite yg tua2 nih..hahaha…err hot jugak topik ni ek..panjang2 lak depa nih komen..x larat ah nak baca..hehe

  20. Tahukah anda yang nama cikgu dibelasah murid itu serupa dengan nama aku? Hue Hue hue

  21. YAN^S : diorang ni x diajar cara untuk buat macam tu.. yg diorang tahu adalah untuk membuat serangan secara fizikal sahaja.. kalau diorang tu macam ko.. lainlah kan.. haha..

    aimZz : agak hot jugak r.. hehe.. diorang komen mengalahkan author entry ni.. haha.. menunjukkan blogger malaysia prihatin..

    Fishball : aku kena usha balik nama cikgu itu.. hahaaha..

  22. ni kan.. 2-2 kene kasi kaunseling :p
    kalau betoi salah budak tu xpe.
    tp ada certain kes,cekgu lebih2..

    so,2-2 la kene kasi kaunseling.
    fair n square haha..

    tp dasat la kes yg baru ni :p
    tendang cekgu.mak aii..
    mana self respect ni??

    kitorg dulu2 skolah xde kes2 cmni eh

  23. budak2 zaman sekarang memang advance..
    nasib aku tak belajar untuk menjadi chegu..
    huhu

  24. wakakaka komen aku jgak yg mengalahkan penulis blog ni ek?

  25. yonna : haha.. dua2 memang nak kena kaunseling.. sebab dua2 ada masalah.. hahaha.. dulu2 kita baik2.. hahaa..baik ke..??

    ezo : haha.. samalah ngan aku.. aku dari awal mmg dah lari dari professsion perguruan.. sebab aku mmg rasa aku xleh nak hendel bebudak.. kang.. rosak bebudak dapat kat aku kang.. hahaha

    Adila : tawu xper.. hahah.. kang tetibe tertukar writer pulak kang.. hahaha..

  26. bagus ah entry ni bro…
    skarang dah banyak budak dah hanyut dah…
    hanyut bro…
    mcam2 dah skarang ni kite dengar…
    sy rase budak2 nie patut antaw afghanistan jerk g perang….

    x taw nak bersukur…
    taw nak kerek …
    x de otak !

    emo tetibe*

  27. 27 cikguspeaky

    pengaruh tv yang byk -ve dr +ve.
    mak pak yg pandai buat anak je tp xda ilmu keibu bapaan..
    anta anak kat sekolah macam daycare.. mlm anta tuition lagik.. nak rileks skit konon.. ada bdk2 kat umah leceh.. kalu x mau btgjawb baik jgn buat anak.

    cikgu kat sekolahpun tension.. dgn karenah bdk lagi, guru besar lagi, mak bapak lagi.. kerja2 kerani pun cikgu buat. tukang kebun pun cikgu, tukang kayupun cikgu, polispun cikgu, detektifpun cikgu, nursepun ckgu.. bibik kemas sapu kelaspun cikgu!!

    cikgu kerja mcm lembu tapi kat seklh bdk2 x appreciate, mak bapak humban semua tanggungjwb kat ckgu, pentadbir seklh lak kerah tenaga sekuat hati.. program itu, program ini, hari itu, hari ini… time nak ngaja dah lelah.. camni nie ckgu tgn sploh pun pancit.. ada ckgu resign.. masuk tanjung rambutan..mcm2 ler dgrnya..

    kalo bleh mmg ckgu nak didik semua mrd2 jd pandai, baik, hebat dll tapi kekangan2 yg pelbgai ..lama2 ckgupun penat.

    dapat sorang ucap tima kasihpun cukuplah.. senyum sokmo ckgu sampai umah. :)

  28. Whats up! I just wish to give an enormous thumbs up for the nice info youve right here on this post.
    I will likely be coming again to your weblog for more soon.

  29. primarily intended for emerging marketplaces and for farm communities, these hand-held gadgets boasts about
    its effortless internet and mail access. There is
    a comprehensive range of camcorders manufactured by Canon.

    One thing you should always remember as you buy shoes is
    comfort.

  30. Don’t allow kids to play any game unless you’ve checked
    its rating first. Although it’s not a full blown lie, it’s not really truth either — Game tester salaries can be quite high, just not that high.

    Sometimes it’s just because you stumbled into the wrong neighborhood.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: