Filem Budak Kelantan..

16Oct08

Aku baru je lepas mendengar Hot FM AM Krew.. Diorang ada menjemput Danny X-Factor ngan Halim Yazid sebagai tetamu.. Aku fikir.. Eh.. Halim Yazid..??!! Rupa-rupanya tengah nak promot filem Budak Kelantan..

gambar ihsan salampantaitimur.com

poster ihsan salampantaitimur.com

Originally filem ni bertajuk Koya Best.. Then.. KL-KB-Amerika.. Pastu last² stick ngan Budak Kelantan.. 

Filem arahan Wan Azli Wan Jusoh di bintangi oleh Danny X-Factor sbg Buchek, Bienda sbg Che Nor, Mohd Asrulfaizal Kamaruzaman sbg Jaha, Md Eyzendy Md Aziz sbg Li Bokbong, Wan Md Zuhari Wan Harun sbg Peija dan Muhammad Haqqam Hakiri dan Meghei Cikgu.

Sinopsis..

Buchek dan Jaha, dua teman sekampung dengan kehidupan berbeda. Buchek, seorang graduan manakala Jaha, lepasan Sekolah Henry Gurney. Zaman kanak-kanak dan ketenangan di bumi Kelantan ditinggalkan hanya untuk dipertemukan kembali di Kuala Lumpur, kota idaman yang juga kota penuh dugaan.

Nak info lebih boleh pergi ke laman web Grand Brilliant ini..

Info bahasa Kelantan : Koya = Perasan; Bokbong = Tupai terbang

~ Selalu kat panggung citer pasal orang utara je kan.. Masa untuk berubah.. DIGI.. eh..??!!

~~ Kalau semua org kelantan pergi tgk citer ni, mau box office.. haha..

~~~ Aku org Kelantan

~~~~ Lawa pulak Bienda pakai tudung gitu..

~~~~~ Dalam course aku ramai dak Pantai Timur

Advertisements


45 Responses to “Filem Budak Kelantan..”

  1. Masa untuk berubah.. DIGI..
    “ter” buat iklan plak…

    kalu citer utara lawaknya bodo2 sgt.. kalu citer dr timur ni biasanya serius dan byk pengajaran dan penghayatan mcm citer Wayang tuh.. jgn jd cam citer lawak utara yg bodo tu dah la yer… ish..

  2. smaelz : hahaha.. banyak kali aku mengedit entry ini.. ngehehehe.. kekadang org naik bosan jugak.. asyik citer pasal menda sama je.. Haa.. kang org panti timur cakap pekat sangat.. ade pulak x paham kang.. Citer Wayang.. Aku pun terfikir nak wat preview pasal citer tu.. hurmm..

  3. this I must see…. lepas tu aku compare ngan kau muhahahahah

  4. maaf ye incik nikillas.suka nak quote komen ini..
    “kalu citer utara lawaknya bodo2 sgt.. kalu citer dr timur ni biasanya serius dan byk pengajaran dan penghayatan mcm citer Wayang tuh.. jgn jd cam citer lawak utara yg bodo tu dah la yer… ish..”

    itula namanya stereotaip dalam otak film maker.dah terlalu stereotaip dan klise sampai dah membentuk prejudis,perpekstif dan pandangan yang sempit dalam pala otak audiens mengenai sesuatu/seseorang.

    maka,di situlah bukti kuasa dan pengaruh media.

    p/s : iye,saya orang utara.

  5. tu la cik chopstick.. sbb si pensyarah UiTM tu la.. tp kalu bab2 drama plak.. citer utara atau selatan mahupun malaysia timur.. sama jer trendnya.. sedih2, nangis, rebut harta, bunuh2.. pastu rebut isteri/suami org.. kalu trend cam gini baru best skit..

    p/s: saya pon pernah belajar diutara gak.. tau la perangai org utara camner sebenarnya, x sama ngan yg dipaparkan dlm filem..

  6. YAN^S : kalau keluar bahasa kelantan yang pekat.. ko paham ke..?? haha..

    chopstick & smaelz : pengaruh media mmg kuat.. seperti yang incik smaelz cakap.. aku pun belajar di utara.. perangai org utara tidaklah seperti yang di gambarkan dalam filem² yang kita pernah tgk.. (kebanyakkan aku x tgk pun.. menyampah..).. andaikanlah film maker ni buat citer org pantai timur cam org belah utara.. x ke mengelirukan tu.. tapi.. kalau dikira.. berapa banyakkan filem mengenai org pantai timur kat malaysia ni..?? yang aku tau Jogho je la.. mungkin ada yang lain tapi mungkin x semeletup Jogho.. asyik² filem pasal org utara je.. org pun bosan gak..

  7. zaman kakjie beratur beli tiket wayang dah berlalu…cesss…

    nunggu je tak sampai setahun adalah ulangtayang 8 ratus ribu kali kat astro

  8. ingat pulak kat cerita jogho.. pada aku itu antara filem yang best..!

  9. ermm…ak igt filim ni da pupus..kot2 x jadi tayang cm dukun..da lama gile denga promo cite nih..at last..nak tayang juga eh..uhuhu..tp ter-pk gak..klu loghat dorg pkai nnt pekat sgt..paham ka org2(slain kelantanese) nak p tgk??muahaha

  10. saya tunggu kat astro aruna…eh kirana… eh mana mana laaa…

  11. 11 kuropii

    hopefully ade subs la..wahahahahahahahahahaha~…
    aq x phm sepatah haram loghat kelantan…aq p kelantan dulu nganga je xphm org kedai ckp pe..
    wakakakakakakaka

  12. wowowo promote baik punyee ye dap..dap?ekeke…sila2 singgah blog i…menjeleskan dri…n ecah tnyemu td..hohoh!rindu gapo…ngaa~~

  13. merdeka!merdeka!merdeka!ngeeee!

  14. 14 crimegenius86

    Aku mau tonton..

  15. haha aku pon enjoy citer jogho..siap amik filem tu lagi jadi main example bila jawab final exam.
    memang kalau prof uitm tu nye story,tak sah kalau xde satu dua watak over gila babas n badut. (baca:badut,bukan lawak).tu pun still boleh box office.hmm..xpaham aku.

  16. biler diorang nak buat citer orang johor k KL plak? Takkan ar kitorang ni takde nilai2 komersial? ciss..

  17. aku suka bienda..hoho..comel..
    sat2..kat kelate ada panggung waye ko?

  18. 18 pak munawe

    sally kelantan marii…brmotosikal HONDA EX5 no pendaftaran DAP ……..(no aku xingat)..klu jmpa moto ni langgar je sbb slalu curik tempat parking aku…

  19. 19 kuropii

    hahahahaha!!~aq mau langgar moto sally!!!

  20. ermm nnt ak lalu ngan keta comel ak tuh..ak nak himpit moto DAP tuh..hehe

  21. aku sempat nengok trailer dia tadi kat tv. nampak cam best je. nampak cam fas track movie. hehe :)

  22. bienda??..1st muvi die r ni ek..nice2..huhu

  23. wahhh….wajib tengok ni :) suport produk kelantan

  24. “kalau keluar bahasa kelantan yang pekat.. ko paham ke..?? haha..” mcm biasa la pakcik.. letak subtitle.. mcm citer indon (tp aku phm 95% bhs indon) .. Jogho tu mmg best,, tu pasal dia letak sub inggeris..

  25. aku ade tengok poster filem ini kat panggung.tp tak terfikir lansung nak tengok cerita ini.
    myb sebab tajuk die budak kelantan kot…pastu kat poster…danny sbg pelakon utama,kalo dengar cara si danny tuh ckp mcm dlm cite Fara,mau nyer tergolek aku tak paham ape2…

    aku ade gak ckp kat member aku bdak klantan..ko tak tengok ke cite nih..die reply..hmm..tak berminat..
    kalo org klantan sendiri tak nk tgk cite nih..aku yg org selangor nih cmne..

  26. adoi…Danny tuh budak pasir mas gak tuh…dulu dia skolah kt tepi umah aku jer…tp xkenal aku kot dia tuh….hehe

  27. erk….plak//

  28. byk nye komen nak kena balas…. haha..

    Kujie : alahai kak jie.. sekarang ni pun boleh ape beratur kat panggung beli tiket.. ajak la family.. haaa.. jadikannya kualiti time bersama keluarga.. hehehe..

    nuaeman : haaa.. tau xpe.. seb baik citer tu ada subs..

    aimZz : itu la kan.. kekadang citer melayu ni susah sket nak masuk panggung.. kekadang pupus gitu je.. kekadang masuk panggung pun bukan laku pun.. aku ni.. kureng sket kalau bab nak tgk citer melayu kat panggung.. huhuhu..

    shaxx : haha.. ria.. aruna.. kirana.. lantak la.. tunggu je ulangan.. demi ulangan.. demi ulangan.. demi ulangan..

    kuro : aku cakap kelantan ngan ko pun ko bukan paham.. hehe.. kena la blaja weh sket.. baru leh catch up..

    Cik Gayah : wohoho.. promote.. promote.. yg pasti.. aku gerenti x pergi tgk.. hahaha.. sebabnye.. erk.. nak exam weih..!! DAP.?? apekah..?? :P ecah rindu kat aku dah ke..? waaah… dah abes exam dah kamu ye.. kui3…

  29. chopstick : haa.. siap jadikan example tu.. hehe.. mesti minat giler citer tu kan.. tapi citer prof tu mmg tipikel sangat.. x habes2 citer pasal cinta.. cinta.. cinta.. pepaham je la kan..

    haaziq : Johor..?? Johor femes ke..?? Huahaha.. Johor x da sangat loghat kan.. biasa² je kan.. hehehe..

    d2z : itu la.. bieda nampak comel bertudung gitu.. kalo pakai tudung cam biasa dia pakai tu.. agak buruk sket.. hehehe..

    pak munawe : siapakah kamu ye..?? ces.. :P

    kuro : meh aku langgar ko dulu sebelum ko langgar aku.. hauahahah..

    aimZz : ngiahahahaha.. nanti jumpa keta kancil tu.. aku.. aku.. aku nak wat ape ye..?? huhuhu..

    KNizam : haaaa.. dah kuar trailer dia ke..? kena usha utube neh.. hehehe..

  30. bienda : ha’a laa.. aku rasa gitu gak.. ni 1st muvi dia kan.. waaah…

    kita : meh kita support semua produk kelantan.. BUDU..!! BUDU..!! MURAH².!!

    smaelz : haha.. gitu la nampak gayannya.. citer org kelantan je la kena letak subs.. cam dalam berita.. hahaha…

    dendang : haaaaaa.. dalam citer fara tu cam ada dia masukkan bahasa2 luar gak tu.. bukan full kelantan.. hehehe..

    Life4Hire : Haaa.. Ko x pergi beraya rumah dia ke..? mane la tau.. dapat banyak duit raya.. hahaha..

    R4Z0R : erk..???!! ape yg erk..??!!

  31. Bagus laa macam2 slang buat filem..ad list takder yang rasa iri hati nanti..satu perkembangan yg bagus sekali…tp citer tak tau lagi camner…saper yang dah tgk review kat sini yer…

  32. Mesti ada subtitle punya… even berita TV3 , bila ada org kelantan kena interview mesti ada subtitle….

  33. 33 pak munawe

    mahu berkenalan dgn pak munawe??..i malu la cik sally..jgn la buat i mcm ni..

  34. betul2..
    kena ada subtitle baru dapat layan..

    kalau tak, jangan harap..
    mau berputar otak aku nak menafsir butir2 dialog kelate tu..
    haha

  35. chuckiesd : haaa.. idup mesti la adil kan.. baru la sempurna.. nanti mana la tau kot² esok lusa buat filem dialek sarawak ke.. sabah ke.. haaa.. x gitu..

    YAN^S : ye la.. kang kalo xde subs.. mane la korang nak paham..

    pakmunawe : ceh.. malu² plak dah…

    ezo</b : bahasa kelantan bukan susah sangat pun.. kalo ko belajar.. dua tiga bulan aku rasa ko dah boleh cakap kelantan dah.. hehe..

  36. Kak jie ckp tak beratur beli tiket. bkn tak tgok movie..hehehehe
    booking online je…hahaha

  37. Kujie : oooooooooo… hi tech nye kak jie.. hahaha..

  38. 38 ketut

    baru jah ambo tgk cito budok kelantan sakni…ambo sero film ni tergolong dalam film DANA TERHAD dan amat tersepit..kalu dapat box office pun…mgkn atas dasar PROhatin rakyat kelate yg patriot dan perasaan ingin tahu rakyat malaysia ttg kehidupan anok mudo kelate jamey niii..kalu nok compare nga film jogho macey kopi dgn susu…tp sebagai permulaan bagi org yg melibatkan diri dlm bidang terjun gini..ambo raso.. boleh laa….harap2 lepah ni ado kemajuan laa skit…ambo raso tajuk cito ni seswai dgn namo dia sblm ni ..”koya best”….satu²nyo mesej dale film ni adolah “KOYA BEST!!!!!!!!!!!” hahahahhaahahah….

  39. 39 kirana_08

    erm…saya da tengok filem nie..
    jujur…saya bukan lah org kelantan, TAPI orng Borneo..
    hehehe..tengok citer nie pun atas desakan lecturer.. first 2 risau gak takut tak faham..but..nasib baik ada subtitle..heheh..tapi..secara individu, saya suker ngan filem nie..selalunya tengok citer anak mami jer..n satu pengalaman baru, dapat tengok filem Wan Azli ni..BUDAK KELANTAN…
    cerita nie banyak pengajaran dan sepatutnya diambil sebagai ikhtibar..bukan hanya untuk Budak2 Kelantan tapi untuk sebuah masyarakat terutamanya remaja2 di luar sana..
    SyaBas N tahnia Wat pengarah

  40. 40 woseto

    ambo doh tgk film ni.. terkenang jugok maso2 bujang dulu.
    cerito dio best… ado byk falsafah yg menarik, memberi seribu erti…
    wlbmpn mesej yg nk disampaikan tidak mencapai tahap 80 %, klu nk dibanding dgn film
    jogho. ambo kira ini 1 kejayaan besar untuk film sulong arahan wan azli.
    TAHNIAH…

  41. saya tak suka cerita ini..huhu ini cerita bangsa saya kah? huhu tidak~ saya malu ada cerita begini…

  42. saya malu kerana budak kelantan bukan macam dalam cerita ini..~~

  43. 43 Cencipans

    Cerita tu hanya mewakili golongan remaja yang ada dekat JL nie…..cuma tajuk jer Budak Kelantan…..tengok jangan emosi. berfikir dengan akal, baru dapat penilaian yang sewajarnya…..kita biasa dengar ”don’t judge the books by its cover”…tapi ramai masyarakat menilai filem ini dengan hanya tengok tajuk sahaja…..wassalam

  44. aku google “budak kelantan poster” ade kuar link ko weh. hehe. dasyat2

  45. 45 ako mustafa

    best la citer “budok kelantan”..aku dah tengok criter ni kat youtube….ok la jugak…sepadan la dengar criter org melayu yaNG buat……….


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: