How to be a good blogger..??

13Oct08

Ok.. Incik aimZz ada la buat permintaan kat aku.. Tunjukkan lah cara nak jadi blogger yang bagus.. Haha.. Sekarang aku nak citer la camne aku buat untuk jadi seorang blogger yang.. er.. baik..??!! 

FYI.. Aku ada banyak belajar dari otaimer² dunia blogging ni cam MohdIsmail, Rohaizad, Megat,  dan banyak lagi la.. Diorang ni mmg arif dalam dunia blog ni.. Aku banyak baca artikel dalam weblog mereka.. Ok.. Ape yang aku belajar ye.. Hurm…

■ Menulis entry jangan la panjang².. Kalau panjang² bukan readers nak baca pun.. Berpinau mata nak fokus lama² kat skrin komputer tu.. Tulis entry biar pendek dan padat.. Haaa.. Baru ada mood nak baca.. (kekadang aku pun tulis panjang² gak.. tul x..??)

■ Kalau menulis entry tu.. Tulis la dengan elok².. Jangan guna tulisan pelik².. Nanti org xda mood nak baca.. Pelik sangat.. Kadang² mengelirukan.. 

■ Selalulah jenguk² blog org lain.. Tinggalkan komen yang bernas.. Jangan jadi spammer plak..

■ Kalau ada org tinggalkan komen kat blog korang, balas la komen diorang.. Haaa.. Barulah diorang rasa diorang dihargai.. Hehe…

■ Kalau sesebuah blog tu ada shoutbox.. Rajin² lah “memekak” kat sana.. Biar owner tahu akan kehadiran anda..

■ Aku selalu rss feed blog yang manarik perhatian aku.. Dengan rss feeding aku dapat tahu entry² terbaru bloggerz ni dan comment² terbaru.. Barulah kita x miss ape².. Dan mungkin korang dapat jadi komentar pertama..

Itu je kot.. Aku bukan otai sangat menda² gini.. Aku pun baru je.. Aku tulis dari apa yang aku tahu je.. okeyh.. Hehehe..

—– Update 1.25 PM —–

Ini adalah tips tambahan daripada saudara Rohaizad..

1. emosi adalah antara elemen yang amat bagus untuk digunakan dalam penulisan.
2. kata-kata yang keras juga mampu untuk “membangunkan” mood pembaca.
3. memasang “intonasi” yang sesuai di perenggan-perenggan tertentu juga mampu untuk meninggalkan kesan yang mendalam pada jiwa pembaca. bagaimana caranya?
4. persoalan minda yang membuatkan pembaca berfikir selalunya menggembirakan hati pembaca.
5. perkataan terima kasih jangan dilupakan.

Advertisements


32 Responses to “How to be a good blogger..??”

  1. uuuu mcm tu..thnx sally….weee….”im a gewd blogger”

  2. owh..that’s da wayss…baguih hng na..hhahah..

  3. ye cikgu timer kasih kerana sudi memberi tunjuk ajar kepada
    kami semua. Baik sungguh laa hati budi cikgu sallikin ni kan kengkawan…
    tepuk… tepuk….

    Kreuger®

  4. Terima kasih di atas tips yang diberi. :)

    *ini adalah contoh tips no.3.. :P

  5. err tp…aku nye blog xle rss feedkan..cmne ni sally..wuaaa p.a aku bz…lepas sebolan br leh tulun..sape leh tulun..internal probs katenye..sob3…

  6. ■ Kalau menulis entry tu.. Tulis la dengan elok².. Jangan guna tulisan pelik².. Nanti org xda mood nak baca.. Pelik sangat.. Kadang² mengelirukan.. aku terasa….

  7. r4z0r : Haha.. NP.. Ngeee..

    Incik Lan : Hahaha.. Org baru.. Dak usm eh.. Ngee..

    Kreuger : Huahaha.. Alaa.. Ni biasa je la bro.. Bukan ape sangat pun.. X salah jika berkongsi ilmu kan.. Hehe..

    Fishball : Sekarang tgh apply tips ke 4.. Hehe..

    Cik Gayah : Haaaaaaa.. Tu la masalahnye.. aku selalu je miss ko nyer entry terbaru.. Esh.. Susah tol nak jadik 1st komentar kat blog ko.. huhuhuhu..

    YAN^S : Ko tu bukan tulisan pelik.. Bahasa pelik.. Huahahahaha… Berterabur.. No offense..

  8. patutlah aku tersedak minum sirap tadi.. rupa-rupanya ada orang nyebut nama aku. walau apa-apa pun, mungkin aku boleh tambah sedikit tips.

    1. emosi adalah antara elemen yang amat bagus untuk digunakan dalam penulisan.
    2. kata-kata yang keras juga mampu untuk “membangunkan” mood pembaca.
    3. memasang “intonasi” yang sesuai di perenggan-perenggan tertentu juga mampu untuk meninggalkan kesan yang mendalam pada jiwa pembaca. bagaimana caranya?
    4. persoalan minda yang membuatkan pembaca berfikir selalunya menggembirakan hati pembaca.
    5. perkataan terima kasih jangan dilupakan.

    terima kasih … :)

  9. tp kan~!! nih yg part sedih nih..bila org2 wordpress/asasian tnggalkan komen kat aku..aku nk balas balik asyik failed ja..dekat ang x failed la sally..kat life4hire, yans slalu failed..maaf laa aku x menjadi blogger yg baek..sbb aku mmg jahat..haha..muahahaha..

  10. rohaizad : Wah..!! terima kasih kerana sudi berkongsi tips.. Hehe.. Nanti aku letak kat entry..

    d2z : Seperti yang aku cakap dalam YM kat engko.. USM nye line connection ni x membenarkan menghantar komen dalam banyak2 paragraph.. Kena ada 1 paragraph je.. Bak kata aku.. Jangan tekan enter pun masa nak tulis komen.. Main taip je.. Hehe.. Kalo x.. Mesti akan failed.. Gerenti..!!

  11. tulah aku kurang tulis.. aku letak gambar je….

  12. wah..ada tips..=) sgt bagus utk org yang malas mcm saya.
    incik nikillas,saye mohon izin menge”link” kan blog anda boleh?

  13. noted..hehe..tp pasnih x best la xleh enter..aku suka enter..enter laa paling besar dalam keyboard aku..(padahal keyboard laptop nih enter kecik lg banding dgn shift..hoho)

  14. terpanggil-panggil kesini lak huhu. huraian yang bagus mengikut acuan sendiri.

    memang betul blog orang kita ikut acuan kita. lainlah klu blog yang dibentuk untuk menjadi blog duit.

    sebenarnya blog ada banyak kategori seperti kita yang punyai pelbagai macam perangai. setiap blog punyai jiwanya sendir mengikut rentak penulisnya juga. jika penulis dan blog bersatu maka terhasillah blog yang berjiwa.

    jiwa yang ada di bloglah yang bakal menarik pembaca yang punyai perasaan juga. seronok dapat bermain dengan perasaan pembaca. dengan syarat hasilkanlah tulisan yang berkualiti.

    blog juga tak lari dari budaya orang kita!

  15. ermm..beginikah caranya…baru saya tahu..time kaseh..hiks

  16. memasang “intonasi” yang sesuai….
    da macam sastera la pulak….
    haha..

  17. bagi aku ada pentingnya kategorikan dulu blog itu termasuk dalam kategori apa..
    kemudian baru olahan bersesuaian diletakkan di entry..

    kalau personal memang visitor takde hak nak kritik..
    kena dengan keadaan la..

    apepon nice tips..
    aku pon baru blaja gak lagi..

    bak kata rohaizad..
    terima kasih..

    he..

  18. wah.. encik niki pon mengajar org jugak ye skarang nih.. hebat2.. bak kata Krueger.. tepuk2.. ko pon otaimer gak la.. kalu x, xder la nilai blog ko 4,000 usd.. hebat tuh!.. oh ye.. thax for da info..

  19. Takrifan good itu macam mana?

    Baik sangat atau untuk popularkan blog?

    Unsur persoalan kena ada.
    Kontroversi kena ada sikit-sikit.
    Bahasa dalam catatan perlu baku, untuk ruangan komen, guna dialek apa pun boleh.

  20. fuh,..sungguh detail penerangan ni…aku pon banyak leh blaja nii….

  21. terima kasih..
    awal2 aku dah ikut tips yang diberikan.. :D

  22. YAN^S : Haha.. kalau gambar besar sangat.. lambat nak load.. menyusahkan reader jugak..

    chopstick : haha.. boleh².. sile².. anda boleh aje nak menglinkan blog ini.. hehe..

    d2z : dulu pun aku rasa x best gak.. tapi kena biasakan diri la dengan x tekan enter.. kalo x.. aku jadik silent reader je la memanjang.. hahaha..

    megat : wah.. terima kasih saudara megat kerana sudi juga bagi sedikit seabanyak tips kat sini.. aku amat menghargainya.. hehe..

    aimZz : pueh hati hang..?? hahaha..

  23. humbleANDmodest : betul tu.. intonasi pun kena betul gak.. bila baca.. baru ada feel.. haa.. bila ada feel.. baru tersentap sikit jiwa tu.. hehe..

    menteil : Betul tu.. Kategorikan dulu blog anda dulu sebagai blog ape.. senang sikit org nak tahu.. Cam blog ni.. Ini adalah personal blog.. Rojak type.. hahaha.. Aku pun baru lagi.. masih dalam proses pembelajaran..

    smaelz : haha.. sekadar berkongsi pengalaman dan ilmu je.. bak kata dak2 usm.. Sharing is caring.. X gitu.. nilai bog aku 4000 USD..?? dah naik dah ke..?? hahaha..

    Hasbullah Pit : Takrifan good..?? Good blogger adalah blogger yang pandai menggunakan blog nya.. Kontroversi..?? Kalau ada kontroversi.. lagi hangat dan hot.. PANAS~~~~

    Life 4 Hire : Haha.. detail ke..?? x pasan pulak nak jadik detail.. marilah sama² kita belajar ye.. ngeeeee…

    ezo : wah.. patut la blog ko pemes ye.. huahahaha…

  24. aku biasa main belasah je. tapi aku setuju dengan entry pendek tuh. hehe :)

  25. 25 daie

    thanx2..bgs gak tips ni..leh la aku praktik..hehe

  26. How to be a good blogger? what is a good blogger to u? ramai pembaca? ramai pengomen setia? Atau sekadar membuat post yang bagus? How to be a good blogger? I think is just to be yourself. Blogger kat blogsphere ni dah berlambak tak terkire dah. You want to read a different thing, see a amazing thing, and think what u haven’t been thinking before. How to be a good blogger? Just be yourself and put lots of ur personality in your blog :)

  27. Gler ar.. kasik nasihat cam dah power. kuikuikui (ayat ini ditujukan utk aku. yg len jangan terperasan plak :) Aku taw ramai blogger2 yang power2 sini. hehe

  28. blog aku pemes?
    ko wat klaka ker?
    hahahaha

  29. KNizam : entry hang pendek dan mantap.. ko pun mantap pe.. hehehe.. otaimer..

    daie : eh.. ko ade blog ke..?? kasik la link.. tsk3..

    bluecrystaldude : siyesly.. panjang tol nick ko neh.. larak ke ko taip.. eh lupa.. ada cache.. hahaha.. a good blogger pada pandangan aku adalah org yang pandai menarik org membaca apa yang ditulis pada blog mereka.. bukan mengejar hits.. komen terbanyak.. betul tu.. just be urself.. tapi nasib baik the dark side of sallikin never shown here.. ahahahaa..

    ezo : lorh.. x pemes ke..?? ko pemes r bro…

  30. wah..
    bagus pesanan dari rohaizad tuh…
    boleh digunapakai dalam essei nanti

  31. 31 ARI

    best nye ade tip2 camgini…
    boleh bagi semangat utk org mcm saye nak ber blog..
    TQ ye, sesame lah kite menjayekan usaha murni masing2 ye… hehehe…
    gonna us the useful tips that been given just now, keep it up…

  32. I’ve been surfing on-line more than 3 hours lately, but I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It is lovely value enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made just right content as you did, the net will probably be much more helpful than ever before.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: