Lab Microprocessor..

18Sep08

Haha.. Hari ni x cuti dah.. Semalam cuti kan.. Apelah.. Semua org tahu itu semua.. Lagi nak bagitahu.. Tsk3.. Ok.. Event hari ni cam biasa.. Aku kelas start kol 10.. Abes kol 4 petang.. Kali ni nak citer pasal lab petang tadi.. Setelah habis 6 experiment yang telah ‘berjaya’ kami lakukan.. Sekarang tiba masa untuk bebudak Elektronik ngan Mekatronik untuk memerah otak untuk melaksanakan mini projek bagi subjek Microprocessor 2 ini.. 

 

Kelihatan Incik Hadi ngan Incik Kimmy sedang betul² fokus membuat mini projek mereka.. Depa 2 orang nak buat Lift.. Sebab tu banyak motor tu atas meja tu.. Yang tu plak gambar dalam lab.. Yang tgh berdiri kat tgh tu sebenarnya Incik Azmil.. Rumate Incik Kimmy.. Hohoho.. Aku dok meja belakang sekali depan bilik CIk Rozita the technician lady.. 

      

Tu Incik Kimmy tengah merempat kat meja aku.. Tgh ‘mengodek²’ keyboard yang sudah sedia uzur itu.. Takde kherja.. Tu pulak CIk Ummi.. Merayau² dalam lab.. Haa.. Dia ni silent reader tegar aku.. Reti baca je.. X reti² nak tinggal komen.. Tsk3.. Tu pulak Incik Sapik a.k.a lab partner aku a.k.a rumate aku tgh wat wire wrapping.. Setelah saket blakang aku dok bongkok² nak buat wire wrapping, aku dera dia plak.. Hahaha.. Heh.. Ape itu wire wrapping..?? Tgh gambar bawah ni..

Ni la wire wrapping tu.. Tapi ni x siap lagi.. Baru 5% je komplete.. Dr. Syed kata wire wrapping ni amat sesuai kalau nak wat circuit prototaip.. Sebab dia lebih kurang cam soldering jugak r.. Eh.. Incik Azman.. Amacan gambar ni..?? Depan jelaz.. Blakang blur.. Ekekeke… 

~  Wah..!! Ada lagi 3 minggu untuk kami siapkan mini projek kami ni..!! Fening²…

Advertisements


27 Responses to “Lab Microprocessor..”

  1. 1 Anysz

    aku suke ah wire wrapping tuh..
    buat cucuk2 bontot org kn besttt

  2. 2 kuropii

    wat cucuk bontot ko la anysz
    muahahahahahahahahaha~
    pehh khusyuk giler korang wat keje…
    gaba ko mane sally???

  3. anysz : hahaha.. wire wrapping ni bukan untuk cucuk bontot org weih.. ni nak wrap wire kat kaki-kaki IC tu haa… esh3…

    kuro : ko pi cucuk bontot dia.. hohohoh.. kami fokus menjalankan tugas kami.. kih3.. gambar aku.. dah aku tukang amik gambar.. mane nak ade gambar aku.. tsk3.. tu pun amik curik².. haha.. kan depa mana pose² gitu..

  4. AAAAAAAAAAAAAAARRRRRRRRRRRRRRREEEEEEEEEEEEEEEE.~~

  5. aku benci subjek microprocessor dulu ! ngan VHDL skali,…sekian terima kasih !

  6. teringat masa zaman aku study dulu, pergi lab untuk belajar PLC (Programable Logic Controller)

    Memula memang pening-pening lalat… lepas dah xpert… nkorang cakap jer nak buat mende… pergh… bestt boleh buat ic yang ikut apa kehendak kite…

    Kreuger®

  7. khusyuk gler rumate aku.. hehe

  8. canggih aa..suka aku tgk wire byk2 nih..hee~ buat lift mcm best ja..huu~

  9. err muka incik hadi agk menakutkan..mak!!!sy takutt…muka garang!!!ada misai!!

  10. tima kacih dtg blog @pp yang masih haru biru tew..

  11. arghhhh…ak tetap x le nak komen kt entri tag tuh..errr x suke nyer psl letrik2 nih..elektronik memeningkn pale ako..sib baik tekno letrik dlu lolos..haha..

  12. sally siut kau…. siapa bagi suruh kau letak gambar aku….. marah ni….. dah byk lagi dah ni…. adeh sampai roomate aku pun dah perasan… rai pulak curik gambar ni…. ARGHHHHH

  13. R4Z0R : Areeeeeeeeeee gak r…

    Life4Hire : Muahaha.. aku ni dapat mini projek microprocessor.. Dan nanti kami kena buat program untuk VHDL plak.. hahahaha.. saket otak yob..

    Kreuger : Jom r masuk blaja balik.. jadik mude remaja kembali.. Ekekeke.. Wah.. pakar PLC rupanya engko ye.. Mantap seh.. bangga aku..

    bluecrystaldude : haha.. dia mmg tgh khusyuk tu.. haha..

  14. d2z : canggih².. otak pun kena canggih.. pening pale main ngan menda alah ni.. hehehe… incik hadi mmg mantap programming.. sebab tu dia nak buat lift..

    cik gayah : wah.. muka garang ke..??? hahaha.. dia muka org tue..

    akakpokpek : wah.. akak sudi gak mai singgah sini.. jemput la masuk.. hehehe..

    aimZz : aku pun x tahu kenape ko xleh komen kat sana incik aimZz.. haha.. kira ko mantap bab aero² neh.. main ngan kapal² terbang..

    YAN^S : waaaah.. ni gambar ko tgh buat kerja baik tu.. suma org puji ko fokus dalam buat kerja.. wah.. ko x perasan ke aku amik gambar ko tadi..?? heeeh..?? terang² depan ko.. tsk3… Jangan Marah Aaaa… kih3…

  15. weh aku xphm pun ape ko wat 2…
    dan aku xnk phm..
    3 minggu lg?
    ala byk ms lg 2…

  16. ahakz..mantap la sangatttt…smpai x tercapai akalku ape yg akoo blajo neh..moleq sangatttt

  17. salah satu benda yang akan membuatkan aku pitan dengan segera adalah elektronik…
    huhu…

  18. 18 nix

    ai, nampaknya sem lepas utk mini projek mikro-p aku, aku dh gunakan la teknologi wire wrapping ni…hahahaha by accident…haha xtau lak aku…

  19. callister : x paham ke..?? tsk3.. ape yang x pahamnye.. 3 minggu lagi..?? byk masa..?? hayoh2.. meletop kepala.!!

    aimZz : mantap pe.. hahaa… dak² aero paling mantap kat usm neh.. ahaks..

    menteil : hahaha.. lama² bila dah biasa.. perasaan ingin pitam itu akan hilang di bawa arus.. wah.. ayat..

    nix : SILENT READER IS SPOKEN..!! wah.. tetibe je kan.. itu time ko dulu.. Ko wat dengan secara tidak sengaja ye.. serabut aku tgk wayar2 neh…

  20. erm..mane ko taw kami plg mantap??adeh..da la kami plg cket student..yg dpt dean list lg laa cket..laen laa skool bahan ke..kimia kee..ee keeee..ahhahaaha

  21. waaaaaa….aku tk paham mender2 ni psl aku ni spesis non-technical.
    tapi aku nk citer ler…dari jaman skolah lagi mmg aku dh minat ngan bnda2 electronic ni tp aku tk taw what went wrong tetiber aku lari dari menda2 technical. jaman aku dulu, menda2 technical ni msih kurang lagik….bila study jer sumer dok cakap pasal law ler, business ler, medic ler, acccount ler….bab technical tader….parents & cikgu2 pun tk baper encourage mnda2 ni…sedih taw aku, kalau tidak aku lagi terer dari azman a.k.a kreuger tu…wakakakak *ngko jgn perasan kreuger..hehehe

  22. baru ternampak akan kate-kate menyebut pasal gambar…
    perfectly macam kehendak soalan laa… hehehhe.. so macam mane? Nak masuk kategori bertanding ker?

  23. dak2 aero paling mantap? wakaka..banding aa bangunan aero dgn bangunan ee..mana lagi tinggu..

    tp kan..aero bleh terbang..ee yg wat wiring dlm kapal terbang..so seri lah~!!

    lalalala~

  24. aimZz : school aero x mantap eh..?? eh.. eh.. eh.. ni bukan aku kate eh.. kui3..

    CM : lorh pulak.. spesis non-teknikel la pulak.. masa sekolah minat tapi bile besor x minat plak.. skarang minat menda ape..?? kui3.. incik azman memang terer.. wiwit2… kagum aku..

    kreuger : haaaa.. pasal gambar tu.. wah..!!! menepati kehendak soalan.. walaupun aku tidak di tag.. tapi saje2 sengal.. eh..??!! leh masuk bertanding ke..?? layak ke..?? hik3…

    d2z : waaaa… bangunan EE tinggi…… ada 4 tingkat.. ada lift… lift slalu rosak.. haha.. baru teringat.. lepas je kami siap lab ni.. aku, sapik ngan kimmy telah men-jem-kan lift EE wat sementara waktu.. kui3…

  25. wah…. ko amek mekatronik ker?
    ko amek per diploma ker?

  26. skyjuice : xde la.. bukan mekatronik… aku amik degree in electronic engineering.. kenape..???

  27. Excellent website. Plenty of useful information here.

    I am sending it to a few buddies ans also sharing in delicious.
    And naturally, thank you for your effort!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: