Coldplay – Viva La Vida

29Aug08

Entah kenapa tetiba je rasa nak post pasal lagu ni.. Bukan ape.. Lagu ni telah menimbulkan banyak kontroversi.. Memula aku x perasan la pulak kan.. Main dengar je.. Tapi lirik lagu Viva La Vida atau Live the Life ini sendiri memberi kemusykilan pada aku.. Ada yang mengatakan bahawa lagu ini menceritakan mengenai christianity dan ada juga mengatakan lagu ini menceritakan mengenai Nepoleon.. Yang hairannya lagu ni telah looping dan looping dan looping dalam kepala otak aku selama 2 hari dah.. Mungkin sebab melodi lagu ni best dan cara coldplay sendiri nyanyi pun sedap.. Korang tgk la sendiri lirik dia dan kalau korang nak dengar lagu ni aku dah sediakan link untuk download..

COLDPLAY – VIVA LA VIDA

I used to rule the world
Seas would rise when I gave the word
Now in the morning I sleep alone
Sweep the streets I used to own

I used to roll the dice
Feel the fear in my enemies eyes
Listen as the crowd would sing:
“Now the old king is dead! Long live the king!”

One minute I held the key
Next the walls were closed on me
And I discovered that my castles stand
Upon pillars of salt, and pillars of sand

I hear Jerusalem bells are ringing
Roman Cavalry choirs are singing
Be my mirror my sword and shield
My missionaries in a foreign field
For some reason I can not explain
Once you know there was never, never an honest word
That was when I ruled the world
(Ohhh)

It was the wicked and wild wind
Blew down the doors to let me in.
Shattered windows and the sound of drums
People could not believe what I’d become
Revolutionaries Wait
For my head on a silver plate
Just a puppet on a lonely string
Oh who would ever want to be king? 

I hear Jerusalem bells are ringing
Roman Cavalry choirs are singing
Be my mirror my sword and shield
My missionaries in a foreign field
For some reason I can not explain
I know Saint Peter won’t call my name
Never an honest word
And that was when I ruled the world
(Ohhhhh Ohhh Ohhh)

Hear Jerusalem bells are ringings
Roman Cavalry choirs are singing
Be my mirror my sword and shield
My missionaries in a foreign field
For some reason I can not explain
I know Saint Peter will call my name
Never an honest word
But that was when I ruled the world
Oooooh Oooooh Oooooh

Download link – Klik sini

Advertisements


19 Responses to “Coldplay – Viva La Vida”

  1. aik ada pula masa buat post ni assigment mcm mana

  2. every song lyric fo sho ade it’s meaning laa..up to the song writer laa kott nak meaning lagu die psal ape kn..

    It could’ve been sumthin creative he came up with..But if ye pon betul, it’s about christianity or napoleon or whatever, its HIS opinion kaaan..Others, xyah asyik nak terase, ears closed sudeyhh..

    Anyway, I pon sukeeeee the song! Ckp2 psal Napoleon ni, teringat plak your bestfriend, Napoleon Dynamite..”Goshhh!..” LOL.

  3. waaaaaaaaaaaarrrrrrrrrggggggggghhhhhhhhhhh….lagu ni x abis2 looping dalam pale hotak aku lg ni… its been 1 week da…tulun2…….waaaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrgggggggggghhhhhhhhhhhhh

  4. 4 kuropii

    oho….tatau la nk ckp pe…
    ahahahha

  5. YAN^S : alaaahai.. post entry pendek je ni.. ilek la.. dah siap dah pun assignment tu.. Jom hantar..!! hahahaha…

    AQillz : hurmm.. betul gak ape yang u cakap tu.. its depend kaaan… tapi lagu ni mmg best.. hahaha.. Napoleon Dynamite..???!!! Hahahaha.. aku xkenal… Aku xkenal… hahahaha.. giler jahat aku…

  6. R4Z0R : wahahahaa… bile aku lupa.. ko ingatkan balik.. bile ko dah lupa.. aku ingatkan balik.. nguahahahaha.. mane x loop sampai berminggu-minggu.. hahahaha…

    kurp : tatau nak cakap pe..?? cuba ko dgr lagu ni dulu.. best gak r.. tapi aku leh cakap best lagi dari lau the ting tings tu.. Tapi lagu that’s not my name tu bila lama² dengar syok la pulak kaaaan…..

  7. mcm laen mcm je lirik dier

  8. anysz : lain macam camne tu…??

  9. hehehe…mane tak looping2….dah tiap kali ym tu jela status ko…

  10. ecah : hahahaha… dah tu.. tiap kali lagu tu bermain kat kepala otak aku.. aku letak la kat status aku.. huhuhuhu.. masa aku taip ni pun lagu tu tgh bermain² kepala hotakku..

  11. aku nak test dengar la…berjaya tak lagu tu bermain2 melompat2 ngn berlari2 dalam guni serta bawak telur dalam sudu…dalam kepala otak aku…kalau lebih hebat siap kat kepala lutut sekali…keh3

  12. 12 kuropii

    weh send kat aq….
    adekah lagu tuh bejaye membuatkan aq mendgr berulang2 kali??
    wait n see…
    hahahahahaha
    the ting ting tu x best ah…
    aq da delete
    hahaha
    tergedik2 je aq dgr lagu tuh

  13. aku pon dgr lagu ting2 tu cm x besh je…cm kuro ckp…gedik2…keh3

  14. 14 kuropii

    tol kan ecah!!gedik kan lagu tuh~

  15. ecah : hahaha.. ko donlod la.. kan aku dah bagi link.. esh dia neh.. try dgr.. ada loop ke idok lagu tu dalam kepala lutut.. eh kepala otak ko.. hohohoho… lagu the ting tings tu aku dah donlod satu album dah.. pergh.. semua lagu pelik².. hahahaha..

    kuro : send²… amik la kat irc.. aku ada share la.. lain la macam ko.. ko x share.. sebab tu aku kena mintak ngan ko.. hahaha.. lagu the ting tings cam kanak² riang punya lagu la.. hahaha…

  16. 16 kuropii

    ceh…aq malas nk share
    kang crash..
    skali ngan laptop2 aq hang
    tensi aq…
    dah r org kalo menyedut x reti bersaba

  17. yup kuro…gediks sangat lagu tu..tak masuk nagn kepala aku…

    aku dah donlod…dah dengar..lagu coldpaly tu…tak masuk gak la….

    kite tak serasi sally….kah3

  18. ecah : hohoho.. tidak serasi sama sekali.. kuang3..

  19. 19 astErisk

    aku ade vc lagu nie..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: