Edisi Bersama Atuk Kebayan Siri 2

09Aug08

Salam sejahtera semua kepada pengunjung weblog Incik Sallikin ini.. Bertemu lagi kita dalam edisi bersama atuk kebayan pada bulan ini.. Minta maaf la banyak² sebab lama menyepi.. Bukan apa, Incik Sallikin x bagi peluang kat atuk pun nak tekan² keyboad laptop dia tu.. Ape dah budak² sekarang panggil.. Kerek..? Kedek..? Lebih kurang gitu la bunyinya.. Uhukk.. Uhukk.. Nak buat macam mana.. Kita menumpang di rumah orang.. Uhuk.. Uhukk..

Semestinya kedatangan atuk kat sini bukan nak meroyan sorang². Kedatangan atuk kat sini semata² nak kongsi petua ngan cucu² atuk semua.. Oleh kerana ada peminat atuk kalau x silap namanya Ummi dah pun menjerit² bagai nak histeria suruh atuk kasi petua terbaru kat blog ni.. Kali ni petuanya banyak berkisar pada cara nak mengubati penyakit..

PETUA NAK HILANGKAN SELSEMA

  • Selsema mmg menjadi masalah kepada semua org.. Terutama sekali ada yang jenis meleleh.. Eeeee.. Geli geleman atuk nak melihat eh.. Petuanya.. Minumlah air masak banyak².. Kalau jenis malas nak minum air, ape kata cari sunquick dah minum sesudu pati sunquick itu.. Minum yg pekat tu.. Jgn bancuh dgn air.. InsyAllah.. Hilanglah selsema itu..

PETUA NAK HILANGKAN SAKIT GIGI

  • Sakit gigi..?? Kalau merasa sakit gigi senang aje.. Kumur mulut dengan air garam.. Jangan di telan air garam tu.. Nanti darah tinggi cam Cu Hadi karang penat plak kena wat date ngan Dr. Menal tiap² hari.. Kalau sakit gigi jenis berlubang tu, cari bunga cengkih.. Tumbuk bunga cengkih tu dan sumbat di tempat gigi berlubang yang sakit tu.. InsyAllah.. Tahan sikit sakit gigi tu.. Kalau x hilang juga, cabut je la gigi tu.. Boleh jadi member atuk.. Hehehe..

PETUA NAK HILANGKAN CIRIT BIRIT

  • Kalau cirit birit tu.. Minum teh tua.. Jangan pula di campur gula.. X menjadi nanti..
  • Kalau tak ada teh tua, boleh cuba makan gula batu..
  • Alternatif lain, boleh cuba makan pucuk jambu batu..
  • InsyAllah.. Nanti berhentilah cucu² berhenti berulang-alik ke tandas..

PETUA NAK SEJUKKAN KEPALA YG PANAS KETIKA DEMAM

  • Cari daun durian belanda.. Ramas dalam sebaldi air.. Selepas tu bilas kepala dengan air ramasan daun durian belanda tu ke kepala.. InsyAllah.. Sejuk kepala tu dari kepanasan.. Petua ini juga baik untuk menjaga rambut untuk kelihatan seperti model SunSilk..

Itu sahaja kali ini.. Kalau nak cuba tu.. Cubalah.. Kalau penyakit tu berterusan juga, lebih baik berjumpa dengan doktor.. Uhuuk.. Uhuuk.. Sampai disini sahaja.. Salam sayang dari Atuk Kebayan… Uhukk.. Uhuk..
Advertisements


17 Responses to “Edisi Bersama Atuk Kebayan Siri 2”

  1. 1 d2z

    atuk dh kembali..hehe..petua apa ek nk mintak kat atuk neh..aa..knapa ek habuk byk sgt kat bilik..’tiap2 ari’ dh sapu..byk jgak..haish~ nk wat camna nih atuk..

  2. 2 kuropii

    ngeh2 atuk…btol eh petue nih???
    nk wat nih
    hehehehehe~

  3. ei…atuk ni…adeke telan sunquick…manis tu tok..mau kene kencing manis

  4. d2z : petua x nak bagi berdebu eh.. aku dah tanye atuk tu.. dia cakap.. ko duk dalam kebuk wasap.. baru xda debu2 ni.. huhuhuhu… ko pun x meruap.. hahaha.. ~ ape aku mengarut neh..

    kuropii : betul la tu.. kan atukl kebayan yang bagi petua tu..

    ecah : mane ade sunquick manis plak.. sunquick tu masam la.. ada khasiat sebalik menda tu.. kita selsema sebab kurang vitamin c.. jadi makan sunquick boleh redakan sket selsema tu.. x pun ko carik je limau.. makan banyak².. x gitu.. huhuhuhu…

  5. aku nak demam tadi. pastu terus aku makan steamboat untuk dinner. terus kebah. hehe :)

  6. Salam.. tuan umah.. nak shout box 1. Bleh jerit tiap-tiap hari. TQ~
    Kreuger®

  7. KNizam : haha.. aku rasa steambot tu mmg ubat demam kot.. boleh masuk dalam petua atuk kebayan ni.. hehe..

    kreuger : adoyai.. penat dah aku mencari shoubox yang boleh pakai kat wordpress.com ni.. ko ada idea x nak cari kat mane..??? yang banyak aku jumpa kalau apply je kat sini mesti jadi blank page… huhu..

  8. hehehe…ko sure ke dalam sunquick tu peratusan vitamin C die tinggi..
    kalo wat test pakai DCPIP kompem kaler die tak berubah sebab vitamin C tu dah teroksida…kekekeke!!

    better telan la buah oren yang segar…

    *pesanan khidmat masyarakat ini dibawa oleh nenek kebayan…kekekeke!!

  9. ecah : kalau dah xda buah oren yang segar.. sunquick boleh menjadi alternatif kepada oren tu.. Uiks.. Pekata ko buat eksperimen tu.. Haha.. Result ko tunjuk kat aku.. Ngehehehehe… ~Hamboi² ada hati nenek kebayan nak lawan atuk kebayan ye..

  10. saya nak petua tak nak jadi atuk!!!
    nak awet mudeee~!!!!

  11. pakdeen : nak awet muda.. ko makan budu.. hehe.. awek mude jelita… xpun.. ko makan sendayu tinggi.. nguahahahahaha…

  12. ade x resepi nk kasik badan gemok?kehkeh*tetibe

  13. adik kiki lala ku : uish… cam perli aku je ni…

  14. eh eh..ada petua ntuk saket gg a..besh3~..kronik dh neh..ahhaha

  15. Salam encik salikin… aku nak shoutbox…
    tak kire ape alasan.. aku nak jugak.

    Buat cepat.. jenuh aku nak menunggu sejak awal pertubuhan blog ni
    diwujudkan… kekeke

    Cepat buat.. jangan tersengih sorang sorang depan pc.

    Kreuger®

  16. tah nye pak keen ni….bubuh le shoutbox…kompem tetiap ari ade je dok melaung2…

    ai…takut la tu takhta kekebayanan dirampas…

    ler…aku dah wat ujikaji la…tapi pakai peel fresh….kekekekeke!!!

  17. wada : wada… hang saket gigi ka..?? kesiannye..

    kreuger : wargh.. masih lagi x jumpe shoutbox itu.. huhuhu.. semua wordpress rijek.. sengal tol…

    cik ecah : alooo.. aloo… nak memekak sile masuk utan.. haha.. takhta tu atuk tu je boleh amik.. ko xleh.. peel fresh…??? boleh jugak pe.. esh3..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: