Calculator Sebagai Web Browser

18Jul08

Minggu ni agak sibuk sedikit disebabkan oleh banyak kerja yang perlu disetelkan.. Kelas dah pun start sepenuhnya minggu ni.. Story pun x banyak.. X da benda yang interesting yang berlaku selain daripada membantu KuRoPiii dalam membangunkan blognya yang baru je dia buat.. ~tepuk².. Hadi pulak x habis² masukkan entry pasal Dr Ansor dalam blognya.. Dah jadi macam blog Dr Ansor plak blog dia tu.. Hahaha.. Pastu kalau buka paper, x da citer menarik melainkan citer pasal politik.. politik.. dan politik.. Bosan aku membacanya..

As u all can see.. ~tetibe speaking plak.. Tajuk entry aku ni menyentuh pasal Calculator.. Yerp.. Calculator yang dalam windows yang mungkin sekarang orang dah melupai akan kehadirannya.. Sekarang aku ada trick menarik yang ingin di kongsi.. Aku pun ambil trick ni dari video yang aku tgk dari metacafe.. Aku dapat tgk dari metacafe je sebab youtube kena block oleh PPKT dan aku malas nak bypass².. Ok.. Nak layari internet menggunakan calculator..? Sila ikut langkah di bawah..

1. Mula² of coz la korang kena buka Calculator yang terdapat dalam windows korang tu.. X dapat cari..?? Pergi ke Start>All Programs>Accessories>Calculator

2. Lepas dah buka application Calculator tu pergi ke Help>Help Topics seperti gambar di bawah ini..

3. Lepas dah buka Right Click kat hujung sebelah kiri Helps Topic tu.. Click betul² atas icon tanda soal tu..

4. Bila dah buka tu akan kuar satu window yang baru.. Dalam kotak Jump To This URL tu korang taip la Web URL yang korang nak pergi seperti yang ditunjukkan di bawah.. Pastikan korang taip http:// kalau x nanti ape yang korang buat x jadi..

5. Tadaaaa… Korang pun dah berjaya melayari internet menggunakan calculator sebagai web browser..

6. Tricks ni amat sesuai bagi mereka yang tiada Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera atau Safari web browser.. Selamat mencuba..

P/S : Nix ada request nak suruh aku buat tutorial winamp llama headbanging.. Nanti kalau ada masa akan aku buat tutorial tu siap ngan screen shot lagi.. okeyh..!!!

Advertisements


18 Responses to “Calculator Sebagai Web Browser”

  1. uik,aku xtaw pon kakulator leh ade intenet plak?

    ni yg tetibe nk teraaaiii *matila

  2. 2 kuropii

    pergghhhhh
    giler ah kalkelator leh wat jd browser
    xpnah tau pon nih
    best r sally!!
    *clap2*

  3. wow…best2..
    skang jugak beta cuba..

  4. 4 YAN^S

    hahaha tak puas hati ngan aku and btw calculator old trick boring…

  5. 5 nikillas

    adik kiki lala ku : itu ler.. pe kate ko teraii dulu..

    kuropii : aku ke yang besh..?? ngehehe..

    callister : cuba.. jangan x cuba…

    YAN^S : Engko lain citer la.. Ko advance dalam menda² gini.. Heleh².. Aku hanya memberitahu kepada mereka yang x tau.. Sharing is caring..

  6. wah….tuan pres ni bukan takat pandai kira duit pakai kalkulator, sambil2 die kire tu die surf sekali pakai kalkulator…

    syabass!!!!

  7. 7 MesraBogel

    ha ha.. pakai Help.. bijak2 =)

    *org panggil ko Sally?*

  8. 8 nikillas

    ecah : haha.. itu la ko x tau.. aku ni serba boleh.. ngehehehe.. jgn jelerz..

  9. oww sally nyehh *larikk

  10. adik kiki lala ku : hampesh ko anysz… huhuhu..

  11. 11 kuropii

    hahahaha
    aq sorang je leh panggil die sally kat cni~*berckp ngan muke yg tamak haloba*
    hoyehhh~
    wakakakakaa~
    ko mmg bez sally!!sbb ko selalu tulun aq…hahahaha(bodek2)
    bile nk banje aq ciken cop k-efsheee!!

  12. kuropiii : penyebar ko neh.. abes sum org nak paggil aku gitu.. oi².. xde².. aku nak ko banje aku.. aku xde herta.. ngehehe.. btw.. aku mmg besh.. ~gediks tetibe

  13. 13 kuropii

    hahahaha
    mane de aq sebar…kan aq dah ckp aq sorang je leh panggil ko gitu
    muaahahahahaahaha~
    macacmler aq berharte….pt pon 1/4 jek….
    ko bkn pt penuh ke??
    hehehehe
    as a conclusion ko la yg kene banje aq ciken cop~
    muhahahahaha~

  14. abg sally ooo abg sally *gaya gedikss!!

    nyeheheheh!!

  15. kuropii : ko tgk.. cik ecah ni sonok je panggil aku abg sally.. hampesh tol.. uih.. mane leh.. ko xde duit pun ko kena banje aku gak.. xkire.. xkire..

    ecah : hang memang gedikz la ecah.. hahaha..

  16. wah, ini sangat menarik!

  17. 17 todd

    ngentod cok


  1. 1 Recent URLs tagged Llama - Urlrecorder

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: